Как да комбинираме храните в менюто си?

Хляб и маслини не помагат при отслабване, убеждават се бързо маниаците на тънката талия. Това меню обаче е здравословно начало на вашия хранителен режим. Тайната на рационалното хранене се крие в умението да се съчетават хранителните продукти. Важно е не само какво ядете.

Оптимално хранене

Трябва правилно да комбинирате храната, за да използва организмът ви оптимално полезните вещества. В противен случай само пълните стомаха си и утолявате чувството за глад. Почти всички био продукти, поети като храна, имат нужда в стомаха ни от катализатори, за да изпълнят предназначението си. Ако попаднат в компания на неподходящи "придружители", те могат дори да станат вредни.

Ще ви разкрием как да съставяте правилно дневното си меню.

Спанак с гарнитура от кисело мляко не е новост. Предлага се едва ли само за подобряване на вкусовите качества. Стомахът сам търси тази комбинация. Спанакът съдържа оксалова киселина. Тя блокира разграждането и обработката в организма на желязото и калция. Белтъчините обаче, поети чрез киселото мляко, неутрализират киселината.

Ето защо добавянето на мляко не бива да бъде само кулинарна традиция, а задължително условие за пълноценно хранене. Тези от вас, на които предложената комбинация не се нрави, могат да надхитрят спанака с чаша портокалов сок. Голямото количество витамин С, което той съдържа, действа като турбо катализатор и повишава три пъти способността на организма да преработва желязото.

Храните, приготвени от брашно и други зърнени продукти, също крият тайни. Там трудности създава фитиновата киселина. При печенето на хляба тя се неутрализира чрез маята или содата. Млякото, с което заливате мюсли също потушава взрива на киселината. Соевите, царевичните и пшеничените зърна трябва да покълнат, за да се превърнат в пълноценна храна.

Млякото, прибавено към всички зърнени храни, спомага и за оптималното преработване на цинка. Ето защо трябва да важи правилото - овесени ядки и мюсли се ядат с мляко, хляб - със сирене и извара. Маята също "обогатява" белтъчините на пшениченото брашно. Филия пресен хляб и няколко маслини са едно пълноценно хранене.

Може да ви изглежда невероятно, но така вие снабдявате организма си с всичко, което му е необходимо. Тялото получава от маслините здравословни мазнини и въглехидрати, а чрез хляба - белтъчини и витамини. Любимата комбинация на мексиканците е царевица с фасул. Потомците на червенокожите не се хранят така поради бедност.

Те открили зависимостта между различните видове белтъчини, основна градивна част на човешкото тяло. Без тях организмът не би могъл да изгражда нови клетки. С тяхна помощ той е способен да регенерира старите клетки, да произвежда хормони и ензими. Организмът се нуждае и от животински и от растителни белтъчини.

Двата вида имат различна стойност за организма. По-пълноценни са животинските белтъчини - тези, които приемаме чрез месото, яйцата, рибата, млякото. Те обаче съдържат значително повече мазнина и холестерин от растителните, приети чрез картофите, ядките, зърнените и бобови храни. Когато обаче източниците на двата вида се комбинират оптимално, организмът получава ново качество от това полезно вещество.

Затова мексиканците ядат царевичните питки с фасул. Вие можете да комбинирате картофи, соя или фасул с яйце, или картофи с мляко. Правилното комбиниране на хранителни продукти спестява неприятни изненади. Ако предпочитате месото "алангле", подправете го с настърган хрян. Той предотвратява образуването на бактерии. Подхождат си:

Желязо и витамин С
Богати на желязо са субпродуктите, овесени ядки, бобени растения, месо. Към тях сервирайте - портокалов сок, пресни плодове, зелена салата, зеленчуци (броколи, чушки) и мляко.

Цинк и мляко
Богати на цинк са мидите, овесените ядки, пълно зърнестия хляб, сиренето. Към тях сервирайте млечни продукти или фасул.

Калций и витамин D
Калций съдържат мазните риби, авокадото, гъбите. За да помогнете на организма да го преработи, направете кратка разходка след хранене. Слънчевата светлина стимулира изграждането на витамин D.

Желязо и танини
Кафето и черния чай съдържат голямо количество танини. Те затрудняват възприемането на желязото. Избягвайте ги след блюда, богати на желязо.

Калций и фосфор
Фосфор съдържа колата и топеното сирене. Не ги съчетавайте с млечни продукти, защото те затрудняват извличането на калция.