Kисело мляко - еликсир на дълголетие

Кисело мляко

Киселото мляко е любима храна на българите. Днес диетолозите и лекарите, откриват нови здравословни ефекти на млечнокиселите бактерии, причинителите на типичния аромат и вкус на йогурта. Може да си приготвите кисело мляко по домашна рецепта, която е здравословна и лесна: "Домашно кисело мляко". А какви са лечебните и диетични действия на киселото мляко, прочетете в следващите редове:

Кисело мляко при чревни заболявания

Бактериите на млечната киселина оказват благоприятно влияние върху чревната флора. Те подтискат растежа на болестотворните микроби, като затрудняват вгнездването им в стените на червата и произвеждат противомикробно действащи белтъчини - бактериоцини. Особено ефикасно е киселото мляко при лечението на диария и възпаления на червата. В котролирани изследвания йогурт с пробиотични култури, като Lactobacillus casei GG (LGG), е довел до по-бързо оздравяване при деца с диария.

Често неприятните странични явления при лечение с антибиотици се подобряват чрез използването на кисело мляко. Бактериите на млечната киселина могат да действат не само на определено място това показват опити с жени, страдащи от често повтарящи се вагинални инфекции (Candida albicans). При участничките в експеримента, които в продължение на 6 месеца ядяли всекидневно по 225 грама кисело мляко, инфекциите намалели с една трета.

Кисело мляко при непоносимост към млечната захар

Възрастни хора, чийто организъм вече не произвежда лактаза - ензим, с който се усвоява млечната захар лактоза, след консумация на мляко страдат от разстройство и подуване на корема. В дебелото черво несмилаемата млечна захар ферментира и кипва под въздействието на бактериите, населяващи червата. Отделя се и въглеродна киселина, която води до тези оплаквания. Киселото мляко може да помогне. Млечнокиселите бактерии съдържат лактаза, която се отделя при измирането на бактериите и така остава на разположение на усвояването на млечната захар.

Киселото мляко засилва имунната защита

Бактериите на млечната киселина активират производството на сигнални вещества на защитната ни система, които водят до засилен имунитет. Освен това киселото мляко повишава дейността на естествените клетки-убийци и стимулира образуването на антитела.

Киселото мляко - защита срещу рака

В няколко опити с животни бактериите на млечната киселина са показали вече свойството си на спирачка срещу туморите. Ракововъзпиращото действие изглежда се дължи на три способности на микроорганизмите: те активират имунната защита; те възпрепятстват ензимите в червото, които превръщат безопасните прокарценогени във вредни канцерогени; те се свързват с канцерогените в червото и така ги обезвреждат.

Следователно, главният защитен ефект на млечнокиселите бактерии се проявява спрямо рака на дебелото черво, но засилената консумация на кисело мляко показва защитна способност и срещу рака на гърдата, както личи от епидемиологични изследвания.

Киселото мляко нормализира холестерола в кръвта

Бактериите на млечната киселина могат да допринесат за нормализиране на високото ниво на холестерина. Вероятно бактериите поемат холестерина в червото и така го отнемат от храносмилането. Но за да има сигурен ефект, трябва да се яде доста кисело мляко: най-малко 680 гр всеки ден! Тъй като в останалата храна има и други биоактивни вещества, киселото мляко във всички случаи дава своя принос за нормално и здравословно ниво на холестерол в кръвта.