Как се прави контрастен душ?

Контрастният душ е лесна и безплатна процедура, която всеки може да направи в къщи. Той представлява редуване на топла и студена вода, като се завършва със студена. Контрастните душове са един от най-старите методи за повишаване на имунитета.

Контрастен душ

Топло-студените душове са чудесен начин да се освободите от стреса и да подобрите настроението си. С тяхна помощ мускулната треска и спортните травми преминава по-бързо. Помагат и при проблеми със студени ръце и крака.

Контрастният душ е ефективен метод за борба с целулита и пречиства организма и кожата от вредни вещества. Само няколко процедури придават на кожата гладкост и еластичност.

Най-подходящото време за топло-студен душ е сутрин или след тренировка. Нищо не пречи да правите процедурата и вечер, но имайте предвид, че действа тонизиращо и дава сили, а това може да ви попречи да заспите.

Как се прави контрастен душ?

Първо за около 3-5 минути направете душ с топла (гореща) вода. След това пуснете хладка (студена, но не и ледена) вода за 1 минута. Повторете тази процедура 3 до 5 пъти. Важно е да завършите със студена вода.

След това изсушете тялото енергично с хавлиена кърпа, като по този начин ще се затоплите, а кожата ви ще порозовее.

Колкото по-голяма е разликата в температурите на топлата и студената вода, толкова е по-силен ще бъде ефекта от контрастния душ. Винаги се стремете температурата на водата да е в рамките на поносимото за вашия организъм. С практиката прага на поносимост ще се повиши, както и ползите за организма.

Другият важен елемент е топлият душ да се прави по-дълго време от студения. За да увеличите ползите от контрастните бани може да направите едновременно и ексфолиация на тялото.

Противопоказания

Бъдете внимателни с контрастните бани, в случай че имате проблеми със сърцето, високо кръвно налягане, разширени вени, астма, диабет. Не се препоръчват при бременност, когато имате менструация и в случай че ви причиняват някакъв дискомфорт.

А вие правите ли контрастен душ редовно? Усетихте ли положителна промяна в организма си?