Чай от коприва

коприваКопривата е добре познато у нас диворастящо растение. Нейните лечебни свойства са били познати още от древността.

Химическият състав на копривата е твърде богат. 100 гр пресни листа съдържат около 84 гр вода, 2-3 гр белтъчини, 3-4 гр захари и 5-6 г разтворими вещества.

Приема се, че тя е една от най-богатите на белтъчини зеленчукова храна, и то пълноценни, защото белтъчините й съдържат много незаменими аминови киселини.

Зелените листа на копривата са богати също на витамини, минерални соли, органични киселини, ферменти, хлорофил. Листата й съдържат около 100 мг витамин С, 9.6 мг каротин.

Съдържа още витамини от групата В, витамин РР, Д, Е, К, както и значително количество фолиева и пантотенова киселина.

По химичен състав тя е много близка до спанака и киселеца. Съдържанието на желязо в нея обаче е по-голямо - 3.9 мг. Счита се за една от най-богатите на желязо храни . Много е богата на калиеви соли, което я прави полезна при сърдечно-съдови заболявания, при задържане на течност в организма и др. Копривата съдържа още калций, малко манган, сяра и хлор.

Всичко това определя чудесните й лечебни и хранителни свойства. Копривата има кръвоспиращо, диуретично и антианемично действие. Билката стимулира растежа, обмяната на веществата и засилва имунитета.

Копривата трябва да се бере, докато е млада. Използват се листата, корените и семената. Листа се събират от май до септември, а пък корени - от септември до ноември. Корените трябва да се изчистят от пръстта и да се измият преди да се изсушат. Но ако сте пропуснали този период, най-лесният вариант е да си я закупите от аптека.

Копривата е застъпена отдавна в нашата национална кухня. С коприва могат да се приготвят разнообразни и вкусни рецепти, които да бъдат чудесно допълнение към вашата диета. Копривата е ефективна при отслабване, защото засилва метаболизма, успокоява стомаха и пречиства организма от токсини.

Чаша чай от коприва сутрин чудесно може да замести кафето. Сокът от коприва пък може да се използва като освежително питие. Може да се поднася в съчетание с други плодове и зеленчуци - моркови, лимони, ябълки, портокали и др.

Копривата е ценно лекарствено средство при:

  • анемии;
  • пролетна умора;
  • кожни обриви;
  • храносмилателни смущения;
  • кръвотечение от носа;
  • обилна менструация;
  • хемороиди;
  • бъбречни заболявания (заради диуретичното си свойство);
  • захарна болест и др.

Парещите свойства на копривата се препоръчват от фитотерапевтите при ревматизъм. Копривата има и козметични свойства. Отварата от коприва се използва външно и помага при косопад, отоци и натъртвания.

Рецепта за чай от коприва

Дневна доза 4 ч.л листа от коприва на 250 мл вряща вода за около половин минута, защото когато се вари дълго полезните й свойства намаляват. За по-добър вкус може да прибавите към чая лайка или мента.

Рецепта за отвара против косопад

100 г листа от коприва
1/2 л оцет
1/2 л вода

Вари се 30 минути. С отварата се мокрят корените на чиста коса вечер преди лягане или се измива. Косата става по-гъста и с блясък.

Следете постовете ни и в страницата на Dieti.net във Facebook. Там споделяме новите статии и още много мисли за мотивация, снимки, видео упражнения, които да ви помагат и вдъхновяват по пътя към стройната и здрава фигура!