Зелен чай за отслабване

Прекомерното наддаване на тегло и затлъстяването са проблеми, които все по-често се срещат. Основните фактори допринасящи за тези проблеми са заетия начин на живот, нездравословните хранителни навици и липсата на отговорност на човека към здравето.

зелен чай

Успокояващо е, че все повече хора започват да се замислят върху тези проблеми и започват да спазват различни хранителни планове и диети. Важна част от тези диети заема и билковия чай. Най-вече зеления чай, тъй като много експерти твърдят, че той е от полза при загубата на тегло.

Ако се консумира в достатъчни и предписани количества, зеления чай може да направи чудеса за вашето здраве. Той е от полза за хора, страдащи от проблеми като повишени нива на холестерол и различни увреждания на сърцето. Зеленият чай също е полезен и за имунната система, тъй като има способността да се бори срещу вирусни бактериални инфекции.

Друго приятно свойство е забавянето на процесите на стареене. Освен това, наличието на полифенолни химични вещества в зеления чай, се оказват полезни за лечение на ревматоиден артрит. Това е така, защото полифенолните химични вещества действат като оксиданти и предотвратяват оксидативния стрес.

Да се върнем към най-силното качество на зеления чай, а именно топенето на мазнините. Последните проучвания и наблюдения показват, че зеления чай и загубата на тегло са тясно свързани по между си.

Първата причина за тясно сътрудничество на зелен чай и загубата на телесно тегло е наличието на катехинови полифеноли, които играят важна роля при активирането на ензимите. Те обработват надвишените нива на триглицеридите, като по този начин предотвратяват затлъстяването.

Благодарение на катехиновите полифеноли се забързва и метаболизма на организма, който е враг номер 1 на затлъстяването. Заедно с кофеин тези полифеноли имат положителен ефект и върху централната нервна система, като по този начин транспортират телесните мазнини в кръвообращението, за да се превърнат в енергия. Този процес се нарича термогенеза.

Приготвяне на зелен чай

Количеството чай необходимо за 1 чаена чаша е около 1 ч.л. Необходима ви е гореща, но не вряща бутилирана (филтрирана) вода. След това залейте с нея листенцата зелен чай за около 2-3 минути. Ако запарите по-дълго чаят ще бъде по-горчив, заради отделените танини. Важно правило е, че зеления чай не се вари.

Надяваме се, че тази статия ви е била достатъчна, за да разберете връзката на зеления чай с отслабването и да ви запознае с някои други здравословни ползи от приемането му. За да получите най-добрите възможни резултати, се посъветвайте с лекар за точното количество зелен чай, което трябва да приемате и разбира се, не оставяйте физическата активност на заден план.