Шипка или царицата на билките

В предишната статия на блога описахме защо е необходим витамин С за организма и кои са храните, богати на витамин С. Днес искаме да ви представим шипката, като ефикасно лечебно средство и добра храна за вашата диета. А и като най-лесното средство да си набавим витамин С.

шипка

Най-старите семена от шипка са открити в Англия и датират от Каменната ера. Символ на мълчанието в Древен Египет, шипката още от древни времена е считана за ценно лекарство. Въпреки че, веществата, които съдържа не са били винаги известни на хората.

Днес лечебното действие на царицата на билките е категорично, а количеството витамин С в 100 гр от някои сортове шипки е 2000 мг. Така шипката съдържа в пъти повече витамин С от касиса и ябълката.

Шипките са много богати на витамини от група В, витамин А, на минералите - калций и желязо. Калиевите и натриеви соли, които се съдържат в горския плод стимулират кръвообръщението и повишават метаболизма.

Шипката действа тонизиращо на организма и се бори със свободните радикали. Тя помага за повишаване на имунитета и предпазва здравите от болести. Препоръчва се при бъбречни заболявания.

Шипките в медицината

- Шипката се използва при изгаряне. За да се лекуват рани от изгаряне се нуждаете от венечните листа на цветовете.

- Екстрактът от шипки помага за намаляване на болки в ставите.

- Плодовете на шипката имат запичащо за стомаха свойство.

- Чаша чай от шипки след дългия работен ден помага за намаляване на стреса и повишава настроението.

- Ако приемате редовно витамин С от неговите естествени източници, популярния "детокс" на организма е излишен.

Сушене на шипки

Може да изсушите шипки по два начина: на открито или във фурна.

При първият метод на сушене разстелете плодовете на сухо, проветриво и скрито от слънцето място, за да запазите ценният витамин С. От време на време ги разбърквайте. Изсъхването става за 10 до 12 дни.

Вторият начин с фурна - поставете шипките първо на температура 110oC за 10 минути, а след това намалете температурата до 70oC.

От 1 кг шипки се получават около 500 г сушени плодове.

Чай от шипка

Рецептата за приготвяне на чай от шипка е лесна. 2-5 гр плодове на шипка се попарват с вряща вода в 1 чаена чаша. Когато е топъл помага при грип, а студен - утолява жаждата при висока телесна температура.

За да се възползвате от отличните качества на шипката, непременно я включвайте в дневното си меню. Независимо дали е свежа, изсушена, приготвена като чай, шипково вино и т.н, тя е богат източник на витамин С. Не забравяйте само да измиете добре плода и да го изчистите от семките и косъмчетата.

Хранителна стойност в 100 г свежи шипки
Калории Въглехидрати Протеини Мазнини Вода Холестерол
94 кал 16.2 гр 3.6 гр 0.6 гр 50 гр 0 мг

Витамини в 100 г свежи шипки
Ниацин Витамин А Витамин В1 Витамин В2 Витамин В6 Витамин С Витамин Е
0.5 мг 800 мкг 0.06 мг 0.07 мг 0.05 мг 1250-2000 мг 4.2 мг

Минерали в 100 г свежи шипки
Калций Желязо Калий Магнезий Натрий Фосфор
257 мг 0,5 мг 291 мг 104 мг 124 мг 258 мг