Укротяване на къдравата коса

Къдравата коса е изключително красива. Тя може да е природна даденост, а може и да се постараем, въпреки правата си коса, да получим едни прекрасни къдрици. Те дори могат да са по-красиви от естествените такива. Няма спор обаче, че красивата коса, независимо права или къдрава, изисква много усилия. Факторите за божествена коса са най-различни. Те зависят от средата, в която живеем, от стреса, гените, храненето, хормоналното състояние на организма.

Къдрава коса

Ако жените с права коса си мислят, че средствата, които те полагат за своята коса са много по-малко, от тези жени с къдрава, то ще ги опровергаем. Действително това не е така. Къдравата коса изисква много повече грижи от правата. Например, тя трябва да се подстригва по-често. Задължителни за маските, серумите и прочее.

Краищата на къдравата коса се изсушават много по-бързо. Косата не трябва да се реше, докато е влажна. Това е правило за всички видове коси. А за къдравата ресането по принцип не е препоръчително. Къдриците се разрошват и загубват красивия си вид. Ресането става единствено с много рехав гребен или четка. То става по следния начин - главата се обръща надолу, косата се реше от корена към върха, като не се тегли, скубе и прочее.

Когато се усети заплетен кичур се хваща косата и се реше самото място - бавно и внимателно, за да не се скъса косъма. Ако косата е прекалено къдрава не се реше. Това става само преди миене, за да може шампоана, балсама, маската, да достигнат до всеки косъм. По този начин пада и натрупания прах.

Сутрин къдриците леко се навлажняват и се слага пяна, за да възвърнат свежия си вид. Най-добре е продуктите, които използвате да нямат наличие на алкохол. Съдържащите го продукти допълнително ще изсушат и без това сухата коса. Сешоарът и боята за коса не са много препоръчителни, поради същата причина. Използването трябва да се сведе до минимум.

Шампоанът трябва да е за суха или къдрава коса. Добре е да бъде против заплитане и антинаелектризиращ. Препоръчваме да съдържа алое вера, краставица, глицерин - овлажняващи съставки. Подходящ за къдрава коса е бебешкият шампоан. Пяната, кристалите, серумите се слагат капка по капка, тъй като иначе косата се слепва, става напластена и не се оформят красиви къдрици.

Eто още няколко съвета за укротяване на дивия вид на косата:

  • Мий косата си сутрин. Ако я миеш вечер, ще получиш онзи рошав вид, известен като "току-що станала от леглото". На сутринта ще се наложи повторно да мокриш косата си, преди да правиш нещо с нея. Това обезсмисля вечерното миене.
  • Сипи около 10 мл шампоан в едната шепа и го втрий в скалпа и по цялата коса с върховете на пръстите. Ако косата ти е много дълга или много къса, съобрази количеството шампоан с дължината ѝ. Използвай "пиано техниката" при миенето ѝ, т.е движи пръстите си надолу по косата, сякаш свириш на пиано. Избягвай да дереш скалпа с нокти. Всеки шампоан, предназначен за суха или увредена коса, ще свърши работа. Тези продукти често съдържат съставки като витамин Е, минерално масло, глицерин и алое вера.
  • След като измиеш косата, остави я спусната. Връзването на върха на главата, както правят повечето жени, наранява косата. Помни, че чупливата коса е мека като на бебе и изключително чувствителна.
  • След измиването нанасяй балсам за разресване. След като нанесеш около 10 мл балсам по цялата дължина на косата, разреши и започни да работиш с малки кичури, като започваш от краищата и се придвижваш нагоре към скалпа. Остави балсама да действа 2-3 минути, след което изплакни обилно. Избягвай да купуваш тежки, восъкообразни балсами и такива на силиконова основа.
  • Използвай дълбоко подхранващ балсам с протеини два пъти месечно, докато забележиш подобрение. След това се върни към един път в месеца.
  • Ако боядисваш косата си, въздържай се от "загряващи" подхранващи средства (като горещомаслени маски) поне 10 дни след боядисването. Топлината отпуска външния слой - кутикулата, което води до излизане на боята от космения фоликул. В резултат цветът изсветлява и става матов.