Алое Вера - растението чудо

Алое Вера е растение, което всички познаваме. Още в древни времена самата Клеопатра го е ползвала, за да поддържа красотата си. Често хората го наричат и с имената "растение чудо", "лек от природата", "естествено лекарство", "лек за изгаряне", "растение на безсмъртието".

"Растението чудо" има свойства, известни от хилядолетия. Алоето вирее на места със сух и топъл климат. Много често е смятано за кактус, но всъщност е от семейство Лилии. Съществува в над 200 вида, но много малко от тях имат лечебни свойства.

Алое вера

Растението Алое Вера съдържа множество полезни съставки. Основните му свойства са с комбинирано действие. Това е подпомогнато от сбора на отделните и различни съставки. Дори се смята, че е идентично със суровия гел. Ето защо е една от основните съставки на много козметични продукти.

Алоето съдържа витамини - витамин С, А, Е, В1, В6, В12, захари - полизахариди, минерали - калий, желязо, натрии, калций (от 1982 година се използва за по-лесно и бързо възстановяване в стоматологията), ензими, аминокиселини и други.

Свойствата на Алое Вера помагат при:

  • укрепване на отпадналия организъм при слаба имунна система;
  • при нарушения в централната нервна система;
  • понижаване нивата на кръвната захар;
  • нормализиране нивата на кръвното налягане;
  • различни видове алергии;
  • анемии, екземи, изгаряния, гъбички;
  • порязвания, измръзване;
  • безплодие, рак, диабет и други.

При отглеждането му Алоето се нуждае от светлина и топлина, но не се нуждае от непрекъснато поливане, поради наличието на вода в листата. Понякога може и да цъфти. На пазара съществуват хранителни добавки за здравословно хранене. Също има напитки, които съдържат 100% стабилизирано Алое вера, подпомагащи диетите и отслабването.

Алоето се използва в козметиката, медицината и намира различни приложения при домашно лечение. Например при рани и изгаряния се откъсват листа от растението, а облекчението настъпва мигновено. При приложението му в дома, обаче трябва да се внимава за поява на странични реакции.