В почивните дни - на екскурзия сред природата

С края на работната седмица идват почивните дни. Много хора предпочитат продължително да шофират, да прекарват почивката си седнали, обилно да се хранят. Те забравят, че при такава "почивка" физическото натоварване е "спестено" отново, и то за сметка на здравето.

Вместо това е по-добре да направим поне една разходка сред природата - тя ще ни ободри и чрез нея по-лесно ще се откъснем от проблемите на изминалата седмица.

разходка сред природата

Навикът да се прекарва свободното време навън - на чист въздух и слънце - е изключително полезен. По този начин неусетно и трайно организмът се закалява, а ходенето пеш дава възможност за по-голямо физическо натоварване, което е истинска, пълноценна и активна почивка.

Пълноценен отдих е този, който е неразривно свързан с физическо натоварване. То е особено полезно за хора, чиято професия е свързана с умствено напрежение и принудително обездвижване в офис. В добавка това е още един начин за здравословно поддържане на килограмите.

Излетите в планината са достъпно и ефективно средство за активна почивка. Туризмът има това предимство, че натоварва целия организъм. Към ползата от движението се прибавя и благотворното въздействие на природните фактори: чист въздух, слънце, красива природа, минимален шум. Чрез достъпни маршрути човек общува с природата, а това има изключително важно емоционално въздействие.

С отдих сред природата за човешкият организъм настъпват редица положителни промени:

  • Повишава се обмяна на вещества.
  • Нараства умствената и физическа работоспособност.
  • Подобрява се кръвоснабдяването.
  • Повишава се броят на червените кръвни телца и хемоглобина.
  • Ускореното кръвообращение подпомага бързото и по-пълно пречистване на организма от токсини.
  • Преодолява се по-добре настъпилата през работната седмица умора.
  • Подобрява се общото закаляване на организма.

Почивката в планината е особено полезна за хора, които страдат от повишено кръвно налягане, атеросклероза, невроза, запек, алергии, хронични възпаления на дихателните пътища, диабет, затлъстяване, след прекарана болест и други.

Полезното действие на екскурзиите в планината е свързано и с подходящото хранене по време на туризма. Трябва да се подбират лесно усвоими храни. На практика в храната трябва да преобладават сирене, кашкавал, маслини, сухар, мед, месо и риба, както и продукти, богати на витамин В1 и С - плодове, плодови сокове и др. Приемането на храна трябва да става по време на почивка и никога при преумора.

Обърнете внимание на къмпинг оборудването и на облеклото. То трябва да бъде съобразено с особеностите на мястото и сезона - основното е да имате удобни обувки, сухо бельо за преобличане и резервна връхна дреха.

В случая валидни са думите на френския лекар Тисо: "Движенията не могат да бъдат заменени с нито едно лекарство." Няма по-добро лекарство за закаляване и укрепване на здравето от дозираното физическо натоварване, на което неусетно се подлагаме при екскурзия сред природата.