Домашни кремове против стрии

СтрииСтриите се получават в резултат на рязка смяна в килограмите, както и на самата структура на тялото - при бременност, пубертет, диети, като цяло рязко напълняване или отслабване. Стриите могат да се появят по ръцете (дори при спортисти), по краката, корема, гърдите, бедрата и т.н.

При разтягане на кожата, в резултат на рязка промяна в теглото кожата се свива или разтяга, в резултат на което се получават стрии. Те могат да бъдат хоризонтални или вертикални. В началото са сини линии по тялото. Докато са такива могат да се третират, но след това побеляват и са на лице оформени стрии.

Стриите са като рани, които докато са отворени може да се промени тяхното състояние, но заздравеят ли остава белег и връщане назад няма. За борбата със стриите има различни козметични средства. А от домашните такива, се посочва кафето, с което се масажират стриите.

Предпазване от поява на стрии може да се постигне, ако спазвате следните правила:

  • Поддържане на килограми
  • Здравословно хранене
  • Приемане на много вода
  • Разумно спортуване
  • Масаж (с витамин Е, зехтин или някое от изброените по-долу масла)
  • Поддържане на еластичността на кожа (отново с подходящи лосиони и масла)

При лечение на стрии включете в диетата си храни богати на протеини, цинк и на витамин А, С и Е. Такива храни са плодовете, зеленчуците, риба, бадеми и други ядки, зелени салати, яйца, зелен фасул. Балансираната диета, която включва тези основни храни ще пази кожата здрава, ще предотврати и намали стриите.

Естествени и изпитани продукти против стрии, които спомагат за образуване на колагенови връзки са:

Домашен крем против стрии с кафе

4 ч.л. кафе
1 ч.ч. кокосово масло

Сварете кафето, добавете кокосово масло и отново кипнете. Оставете сместа да изстине. Всяка вечер преди лягане разтривайте стриите с този крем. Това ще изсветли и ще направи по-малко видими стриите.

Домашен крем против стрии с кокосово масло

15 гр. пчелен восък
15 гр. какаово масло
50 гр кокосово масло
2 ч.л масло от вечерна иглика
4 ч.л минерална вода
1 ч.л етерично масло от иланг-иланг
1/2 ч.л етерично масло от лавандула
1/2 ч.л етерично масло от лимон

На ниска температура разтопете пчелния восък, какаовото масло, кокосовото масло и маслото от иглика, докато получите хомогенна смес. Охладете до 37 градуса (телесна температура). Добавете етеричните масла от иланг-иланг, лавандула и лимон и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Съхранявайте на тъмно в стъклено бурканче. Масажирайте след баня местата със стрии. Срокът на годност на този крем против стрии е до 6 седмици.