Лук - история и хранителни факти

Лукът познавали и ценели още в Древен Китай, Индия и Египет. В долината на Нил принасяли глави лук като дар на богинята Изида. Слагали ги в пирамидите като спътник за Отвъдното. На простолюдието било забранено да яде ценния зеленчук. По изключение хранели с него изтощените строители.

През Вавилон и Асирия лютивите глави лук попадат юдейските земи, а оттам В Гърция и Рим. Славата на чудодейните свойства на лука се разнася из цяла Европа. Кромидът присъствал задължително в ежедневната дажба храна на римските легиони. Пълководците вярвали, че той придава на войните сила и мъжество. В своите съчинения Аристотел и Хипократ описали целебните свойства на кромида и давали указания на гражданите как да извлекат от него най-голяма полза за здравето си.

Лук

Сега си представете средновековните рицари, в цялото им достолепие! Облечени в железни доспехи те носели на гърдите си муски с лук, за да ги предпазва от вражески мечове и стрели. Наричали го "лук - победоносец".

В швейцарския град Берн всеки четвърти понеделник на ноември ежегодно се провежда известният в цяла Европа "Лучен пазар". Там тази стока се пласирала с небивал успех.

В страни от тези любопитни подробности обаче е неоспоримият факт, че лукът е естествен източник на здраве. Той повишава общия тонус, подобрява апетита и храносмилането, има антиоксидантно и антисептично действие, лекува диабет и алергии, успокоява болки, стимулира нервната система и обмяната на веществата, потиска дори развитието на склерозата.

Всяка глава лук е една малка лаборатория, която произвежда етерични масла, витамини С, В1, В2, В6, Е, РР, минерални вещества и микроелементи. Голямото количество фитонциди правят от лука безценно лечебно средство Тези биологически активни вещества убиват или потискат патогенните микроорганизми и гъбички в тялото. Още древните са открили, че дори неговата миризма предпазва човека от много заболявания.

Фитонцидите проникват в организма чрез белите дробове и стомашно чревния тракт. Те се борят успешно с грип, ангина, туберкулоза, гнойни възпаления на кожата и лигавиците.

Зеленият лук съдържа и голямо количество фолиева киселина. Когато тя не достига - резултатът е хроничен гастрит. По време на бременност липса на фолиева киселина може да предизвика спонтанен аборт и дори преждевременно раждане.

Лукът съдържа и жизнено необходими химически микроелементи. Казват, че цинкът в него стимулира половата активност. Ето и повече подробности по тази възлова функция на лука! Той е нужен на организма, за да синтезира мъжкия полов хормон тестостерон. Това е тайната!

Полезните хранителни вещества на лука се усвояват най-пълноценно, ако се консумира суров. Ако Ви е неприятен вкусът на суровия лук обаче, пуснете го за няколко минути във вряща вода. Препърженият лук трудно се приема от организма, а лимоновият сок притъпява лютивината му.

В някои страни вярват дори, че той удължава живота... Сигурно е вярно!