Подправки от терасата: Магданоз

Няма нищо по-естествено и приятно от това да имаш градина, в която да отглеждаш зеленчуци и подправки. Ако живееш в град, то тази "градина" може да бъде и терасата. Като начало може да започнеш с отглеждането на най-често използваните в българската кухня и най-непретенциозните. Една такава подправка, която е също и зеленчук е магданозът.

Магданоз

Какво лекува магданозът?

Магданозът е роднина на целината. Богат е на витамини и микроелементи, от които с високо съдържание се открояват витамин С, Е, каротин, калий, калций, желязо, оксалова киселина. Това го прави защитник на организма и освежаваща храна.

Подправката е полезна при възпаление на пикочните и половите органи, хипертрофия на простатната жлеза, сърдечна недостатъчност.

Магданозът е задължителен за всяка здравословна диета, защото подобрява храносмилането и стимулира отделянето на храносмилателни сокове.

Зелените листенца улесняват смилането на протеини в стомаха, усилват образуването и отделянето на жлъчка. Освежават и тонизират при умствена, зрителна и физическа натовареност.

Отварата от магданоз пък ще възбуди апетита и ще намали образуването на газове в червата.

В суров вид включвай магданозът не повече от 70-80 грама дневно.

Големи количества от магданоз могат да раздразнят бъбреците. Употребявай го умерено при заболяване на бъбреците, черния дроб, жлъчните пътища и на стомаха (гастрит и язва), поради богатото му съдържание на етерични масла.

Хранителни вещества в 100 гр магданоз:
Калории 36 Витамин А 8424 IU
Протеини 3 гр Бета каротин 5054 мкг
Мазнини 1 гр Витамин Е 0.75 мг
Въглехидрати 6 гр Калций 138 мг
Фибри 3 гр Желязо 6 мг
Витамин С 133 мг Калий 554 мг

Да отгледаш магданоз на терасата

За да си отгледаш магданоз на терасата са ти необходими качествени семена, саксия и почва. Накратко особеностите на магданоза са:

  • Двугодишно растение
  • Слънчево място
  • Поливане всеки ден

Ето така изглеждат нашите семена от магданоз:

Семена от магданоз

Зареди се с търпение, защото подправката пониква бавно - за около 3 седмици от семена. Може да се засади както през пролетта, така и през лятото. Магданозът не е капризен, единствено се нуждае от слънце и вода. Издържа на студ. А най-хубавото е, че колкото повече късаш от него, толкова повече расте.

Порасналият магданоз

Коя друга подправка използваш най-често и би ли опитала да я отглеждаш в саксия на балкона?