Сушени плодове и зеленчуци

Сушени плодовеСушенето е един от най-старите начини за запазване на плодовете и зеленчуците. В тази статия ще ви дадем насоки и съвети как да запазите натурални сушени плодове и зеленчуци в домашни условия.

Най-често се сушат ябълки, круши, кайсии, грозде, сливи, череши, шипки, а понякога праскови и дюли. От зеленчуците се сушат пипер и бамя. По този начин се запазват и подправките - чубрица, джоджен, магданоз, целина, дивисил, както и гъбите.

Днес, когато се търсят начини за ограничаване на захарта и за осигуряване на натурални продукти, отново трябва да се върнем към изсушените плодове и зеленчуци.

Пресните плодове и зеленчуци са нетрайни. Те имат високо съдържание на вода, която представлява благоприятна среда за развитието на микроорганизми и за протичане на редица биохимични процеси под влиянието на различни ензими (ферменти).

Така продуктите бързо се развалят. За да станат трайни водата трябва да се намали до определен минимум.

За сушените плодове тя трябва да бъде в границите от 18-23%, а за зеленчуците - от 8 до 12%. Когато се отстрани значителна част от водата, те намаляват обема и теглото си, превръщат се в "концентриран" продукт и по този начин се съхраняват при обикновени условия.

В зависимост от големината плодовете и зеленчуците се сушат цели или нарязани. Цели се сушат сливи, череши, вишни, боровинки, касис, смокини, пиперки, листа на магданоз, целина. Нарязани се сушат ябълки, круши, дюли, праскови, кайсии, моркови, кромид, лук.

За улесняване на сушенето някои от плодовете и зеленчуците се бланшират чрез потапяне във вряща вода за 1-2 минути и веднага след това бързо охлаждане в студена вода. По-зрелите плодове се бланшират по-кратко време. Бланширането е от значение и за запазване на цвета, както и за прекратяване действието на микроорганизмите и ферментите.

Преди сушенето плодовете и зеленчуците се подбират, сортират, почистват, измиват, нарязват, бланшират, а на някои се обелва кожичката (ябълки, круши). Плодовете и зеленчуците, които ще се сушат, се сортират по качество, степен на зрялост и големина.

С нарязването се увеличава повърхността на плодовете и по този начин те се изсушават по-бързо. Кайсиите и прасковите се разрязват по средата на две половини, което позволява да се отделят и костилките. Семковите плодови, като ябълки, круши, дюли, се разрязват на 2-4 парчета, което също улеснява почистването на семената. Кожичката може да се обели с ножче или след бланширане.

Сушенето на плодовете и зеленчуците при домашни условия може да се извърши на слънце или на сянка. Това е най-старият и опростен начин. Нареждат се в плитък съд, като отдолу се застила чиста хартия. Времето трябва да бъде слънчево, топло, сухо, а съдовете се поставят на проветриво място.

При топло и сухо време, но на сянка, се сушат листните подправки, за да не се промени цветът им. Разбъркват се често, за да се изсушат по-бързо и равномерно. Сушенето във фурна може да се приложи за някои по-ценни плодове, като кайсии, боровинки и други. Температурата на фурната не трябва да е по-висока от 55-60 градуса.

За добрите качества на сушените плодове и зеленчуци има значение и степента на изсушаване. Пресушените, с по-нисък процент вода плодове са твърди и не могат да се ядат, ако не ги сварим, не досушените (с по-висок процент влага) са нетрайни и бързо се развалят.

Сушените плодове и зеленчуци трябва да се съхраняват в плътно затворени найлонови торбички в сухи хлади помещения, запазени от различни насекоми. В студените дни, когато на пазара липсват пресни плодове, те чудесно могат да ги заместят. Сушените подправки пък ще направят нашата храна още по-вкусна.