Подправките като храна и лекарство

Още от древни времена хората познавали лечебното действие на много храни, подправки и треви. Странните ефекти на някои растения прибавени към ястията, се обяснявали с божествената намеса и тайната им била пазена далече от обикновения простосмъртен. Съвременната наука вече знае, че употребата на разнообразни подправки повишава усвоимостта на храната, а богатите им ароматни и багрилни съставки допринасят за нейния неповторим цвят и мирис.

Зелени подправки

В повечето подправки се съдържат витамини, ензими и други биологично активни вещества, които използвани в разумно количество имат благоприятно въздействие върху организма. Разковничето на здравословната кухня е подправките да се прибавят след свалянето на ястието от огъня и по възможност да се използват в сурово състояние. През зимата най-употребяваните подправки могат да се използват замразени, за да се запазят полезните им свойства.

Българската гозба най-често получава в добавка магданоз, копър, джоджен, чубрица и девесил. Целината, мащерката и босилекът също се появяват като пикантно допълнение на месата, рибите и зърнените култури. Малко известно е използването на така наречената "лечебна краставица" или растението пореч, което доставя витамини през сезоните, когато липсва зеленина. Младите растения са подходящи за гарнитура към печеното, салати и сандвичи и особено вкусни за консумация с яйца и сирене.

Традиционно растението мента се използва за чай и за екстракт на бонбони с противокашлично действие. Доказаният ефект на ментата при заболявания на стомаха, червата и жлъчката я прави търсена и често използвана хранителна добавка. Тя, подобно на кимиона, подобрява функцията на задстомашната жлеза и черния дроб, а силният ѝ аромат се използва като средство срещу мигрена. Чудесният лютив вкус и охлаждащото усещане при вдишване правят ментата незаменима подправка за печени меса, сосове, гъби и спанак.

От зеленините трябва да подчертаем непременно антисептичното действие на чесъна, лука и хряна. Магданозът и девесилът имат диуретични свойства, а малцина знаят, че канелата в по-големи количества играе кръвоспираща роля. Важно е също да се знае, че честата употреба на южни подправки: черен пипер, бахар и индийско орехче увреждат чувствителната стомашна лигавица, тъй като те са изключително богати на алкалоиди.

Подправките не само украсяват и завършват кулирнарния облик на трапезата ни, те са необходими и дават възможност за развихряне на готварската фантазия. Например пресни ситно нарязани листа от лавандула, смесени с копър и салвия и накиснати в зехтин или олио, придават на салатите неповторим вкус и мирис. Ако не вярвате, опитайте!