Майчин лист (Сена)

Майчин лист (сена) представлява полухраст, който може да стигне на височина до метър. Използват се лечебните качества на листата и плодовете на растението. Майчин лист има очистително действие и затова се използва при хроничен запек.

Чай от сена

Това действие на майчиния лист се дължи на засилването на перисталтиката главно на дебелото черво. В сравнение с други слабителни средства при него този ефект не се придружава от болезнени колики. Освен това не се нарушава всмукването в тънките черва и не се променя нормалната им функция. Лечебният ефект настъпва от 5 до 10 часа след приемане на очистителното.

Отвара от майчин лист се приготвя по следния начин: 1 супена лъжица от плодовете или листата се вари в 200 милилитра вода за 5 минути. След като изстине, прецежда се и се изпива преди лягане. При по-упорит запек процедурата може да се прави сутрин и вечер.

Тъй като извлеците, получени при варене на листата на майчиния лист, могат да предизвикват коремни колики, за препоръчване е да не се варят, а от тях да се приготвя студен чай, като една супена лъжица стрити листа се накисват в чаша вода.

Не се препоръчва приемът на сена от малки деца, при бременност, язва и възможно чревно запушване. Избягвайте продължителното приемане на сена, преди употреба се консултирайте с личния лекар. Като всяка билка, така и майчиният лист трябва да се приема само по лекарско предписание, и то точно в определени дози.