Чай от Риган - Помага при Хрема

Не може да се оттървете от студа, хремата и непрекъсната кашлица? Опитайте чай от риган. Родом билката риган е от средиземноморския регион и централна Азия и е масово използвана в италианската и гръцка кухня.

риган

Като богат източник на желязо, витамин К, магнезий, витамин А, витамин C, калций и омега 3 мастни киселини, риганът е ползван още в традиционната китайска медицина. И до ден днешен риганът се препоръчва като традиционно лекарство за настинка, хрема и кашлица.

Ползи от чая от риган:

- Има анти-бактериални свойства и помага за лекуването на инфекции;
- Подсилва имунната система;
- Подобрява функцията на храносмилателната система;
- Облекчава при мускулни спазми и ставни болки;
- Чай от риган също се препоръчва на хора страдащи от ревматизъм и астма.

Как да си приготвим чай от риган?

Необходими продукти:

Пресни или сушени листа от риган
2 ч.ч вода
1 с.л мед

Начин на приготвяне:

Както бе споменато по-горе, може да направите чай от риган с пресни или сушени листа. За предпочитане е сушения, тъй като пресните листа може да са пръскани с химикали. След това за 10 минути сварете вода и добавете листата към нея. След като сместа заври в продължение на 20 минути, водата ще се оцвети в тъмен цвят. Това е сигнал, че чаят е готов за пиене.

Най-добрият начин за консумацията на чай от риган е глътка по глътка с вдишване на горещите изпарения. Не се препоръчва за бременни, тъй като редовното му приемане намалява усвояемостта на желязо.