Чай от мента подобрява храносмилането

Чай от мента

Знаете ли, че ментата:

  • Действа като антисептично средство;
  • Облекчава напрежението;
  • Помага при лош дъх;
  • Успокоява стомаха и подобрява храносмилането.

Ментата е билка известна със своите успокояващи свойства. Макар че това растение преди е било отглеждано само в Европа и Азия в момента е култивирано по целия свят. Ментата се смята, че е хибрид на водна мента, джоджен и градинска мента. Активната съставка в билката е ментол, на който се дължи и освежаващия ефект.

Чай от мента може да приготвите, като натрошите добре изсушените ментови листа, след което ги смесвате с вряща вода и така да престоят 15 минути до получаване на най-добър вид. Така приготвеният чай от мента е много полезен за здравето. Препоръчва се за лечение на различни проблеми с храносмилането.

Освен това ментата съдържа в себе си витамин B, фосфор и калций, които допринасят за укрепване на имунната система. Действа антисептично и успокояващо при възпаление на горните дихателни пътища. Етеричното масло от мента облекчава умората и се прилага при физически травми.

При лош дъх добавете 2 капки ментово масло в чаша топла вода и правете гаргара няколко минути. Може да правите това всеки път, когато е необходимо.

Чаят от мента е полезен при грип или главоболие. Заедно с тези ползи за здравето, чаят от мента може да има някои странични ефекти, които трябва да се вземат предвид, ако планирате да пиете ментов чай редовно. Чай от мента не се препоръчва за хора, които имат киселинна рефлуксна болест. Също така не се препоръчва за бременни жени.

Отделно от това, няма други странични ефекти от приемането на ментов чай. Ето защо, ако искате да водите здравословен начин на живот, може да започвате деня си с чай от мента и да се възползвате от многобройните му здравословни ползи.

Не забравяйте да се насладите на чай от мента с приятел, защото така е още по-полезен!

Съдържание в 100 гр мента
Вода 84.9 гр Протеини 4.8 гр
Мазнини 0.6 гр Фибри 2 гр
Въглехидрати 5.8 гр Енергия 48 кал
Калций 200 мг Фосфор 62 мг
Желязо 15.6 мг Каротин 1620 мкг
Тиамин 0.05 мг Ниацин 1 мг
Рибофлавин 0.26 мг Фолиева киселина 114 мкг
Витамин С 27 мг Магнезий 60 мг
Мед 0.18 мг Манган 0.57 мг
Цинк 0.44 мг Оксалова киселина 33 мг