Масажно масло от Арника

Арниката е планинска билка, доста приличаща на маргаритка, диво растяща. Произходът и е от Европа. Тя е почитана още от Древността. Има изключително силен и приятен аромат. Използват се главно цветовете. Приложение намира в традиционната народна медицина. Билката е много популярна в Европа, Русия и целия свят и е много популярно обезболяващо.

Арника билка

Маслото от Арника се използва най-често при мускулни и ревматоидни травми. То е традиционно болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. Няма ограничение при ползването му - може преди и след интензивен спорт и физическо натоварване.

Подобрява оросяването на мускулите и ставите преди спорт, а след - помага за ефикасно облекчаване на симптомите на физическа умора и преумора. Ползва се при възпалителни процеси, тъй като съдържа силициева киселина. Именно тя активизира възстановяването на мускулите.

Приложение намира при болки в гърба и кръста, също и в цялата двигателна и мускулна система. Препоръчва се употребата му да се съчетае с масаж. Използва се дори от професионални масажисти, при спортисти, които са подложени на риск от схващания и травми.

Кремът с арника намира приложение във всяко домакинство. Единственото ограничение при употребата на мехлема е деца под три години да не го използват. Арниката не бива да се използва в близост до очите и устата. Вътрешното приложение е противопоказно, тъй като това е силно токсична билка. Употребата е само като хомеопатично средство.

Подходящо е дори при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми.

Екстрактът от Арника е незаменим помощник при физически натоварвания, при травми, натъртвания и изкълчвания, шипове, намалява отоци и кръвонасядания. Арниката е известна още с лечебната си сила при възпаления, схващания и възстановяване след обездвижване.