Как да изгорим мазнините около корема?

В днешната статия ще научиш как да се отървеш ефективно от мазнините около корема. Благодарим на нашия читател Павел Владов, който пожела да сподели в блога своите знания и опит в областта на храненето и да те вдъхнови да постигнеш желаните фитнес цели.

Изгори мазнините около корема

Има голяма разлика между подкожните мазнини около корема и тези в остатъка от тялото ви. Мазнините точно под кожата ви се наричат плитки мазнини. Този вид мазнини се складират основно по ръцете, краката и седалището и са относително лесни за изгаряне. Правилно хранене заедно с тежки тренировки ще ги премахнат за нула време.

Проблемната зона са мазнините около корема. Тези мазнини, чието изгаряне е крайната цел на повечето диети и планове за отслабване, се наричат дълбоки мазнини. Те представляват последния енергиен резерв на тялото ни и се складират между органите.

Дълбоките мазнини сами по себе си са активен орган, който отделя хормони в тялото и причинява хормонален дисбаланс. Проучванията свързват дълбоките мазнини с инсулинова резистентност, ускорено остаряване, глюкозна непоносимост, възпаления и други.

Не си мислете обаче, че ако не сте дебел нямате дълбоки мазнини. Слабите индивиди също складират дълбоки мазнини, особено такива, които не тренират и ядат прекалено много преработени въглехидрати. Да сте виждали момче или момиче с малко мускулна маса и мазнини около корема?

Голяма част от тези хора имат точно толкова, ако не и повече дълбоки мазнини от по-дебелите хора. Причините за образуването на тези мазнини са най-вече стрес, неактивност, приемане на голям брой преработени храни (специфично преработени въглехидрати) и прекалено голям калориен прием.

И така, след като знаем какво представляват дълбоките мазнини и колко негативно влияят не само на външния ни вид, но и на здравето ни, идва въпроса как да се отървем от тях. Ето и решението, или по-точно 9 решения:

1. Избягвайте преработени храни

Ако е в кутия не го искаме. Всичките консерванти, добавената сол, фруктозния сироп и транс мазнините водят калориите право към мастните депа около корема ви. Ако дадена храна има повече от 3 съставки я избягвайте.

2. Намалете приема на захар

Единствената захар, която трябва да приемате, е тази, която се съдържа в плодовете. Това значи да не ядете хляб, тестени продукти и сладки неща, както и да пиете само вода. Също така, не пропускайте да приемате достатъчно фибри. Това ни води към стъпка 3.

3. Увеличете приема си на фибри

Фибрите забавят усвояването на въглехидратите и поддържат нивата на кръвната захар стабилни. Постоянно завишената кръвна захар, и съответно инсулин, са сред най-честите причини за излишно натрупване на мазнини, особено около корема. Приемайте поне 30 гр. фибри на ден. Добри източници са леща, боб, ленено семе, както и повечето зеленчуци, най-вече зелените.

4. Тренирайте често

Проучванията показват, че колкото по-често тренира човек, толкова по-бързо гори дълбоките мазнини. Големите базови упражнения са отличен избор. Гледайте да имате общо между 5 и 7 часа седмично физически упражнения (фитнес + кардио).

5. Правете интензивно кардио

Дори когато се стремите да покачите тегло е добра идея да правите високо интензивно кардио 3-4 пъти седмично (15 секунди спринт, 45 секунди джогинг, 15 секунди спринт и т.н. в рамките на 10-15 минути). Не само, че няма да загубите мускулна маса, но и ще превантирате натрупването на дълбоки мазнини. Ако пък отслабвате, интервалното кардио ще помогне на тялото ви да усвоява по-добре хранителните вещества, което предотвратява складирането им като мазнини.

6. Яжте достатъчно полезни мазнини

Мазнините регулират хормоналните нива. Както разбрахте, дълбоките мазнини създават хормонален дисбаланс в тялото. Вашата работа е да предотвратите това чрез диетата. Храни като риба, млечни продукти, ленено семе, кокосово масло, зехтин, авокадо, омега 3, и яйца са идеален избор, поради голямото си съдържание на полезни мазнини.

7. Не пийте много алкохол наведнъж

Алкохолът е токсин, който съдържа калории, които тялото не може да усвои. Когато приемате алкохол, черният ви дроб е принуден да изчисти токсините, и всички останали калории биват складирани директно като мазнини, специфично дълбоки мазнини. Избягвайте да пиете повече от 250-500 мл. на веднъж. В най-добрия случай, спрете алкохола изцяло. Нищо няма да загубите.

8. Яжте плодове и зеленчуци богати на антиоксиданти

Редно е да ядете зеленчуци поне 5 пъти на ден, а плодове най-малко 1 път. Избирайте различни видове, за да набавите на тялото си целия спектър от витамини и минерали.

9. Намалете стреса

До сега трябва да сте разбрали, че хроничния стрес е убиецът на резултати, независимо от целта. Липсата на сън, околната ви среда и храни, които възпаляват тялото ви са сред основните причинители. За да намалите стреса, просто се наспивайте хубаво, не се ядосвайте и гледайте от хубавата страна на нещата, понеже в крайна сметка всичко се нарежда.

Както може би сте забелязали до сега, отърваването от досадните дълбоки мазнини включва както избягването на дадени неща, така и правенето на други. Колко време ще ви отнеме докато забележите резултати зависи само от вас. Решението е в ръцете ви, другото е въпрос на работа и постоянство.

Автор: Павел Владов