Никога не е късно за спорт

За повечето хора днес спортът си остава неосъществено желание, унищожено от удобствата на домашния уют, от удоволствията, които не изискват усилия. Физическите упражнения са само спомен от задължителните часове по физкултура в училище.

С годините започваме да се чудим, защо не можем да догоним тръгващия автобус, защо се задъхваме по стълбите и често почиваме с пазарската чанта. Тогава се сещаме и съжаляваме, че сме пропуснали времето да спортуваме. Дали е късно? Дали не можем да наваксаме пропуснатото?

При всяка възраст, когато има желание, усилие и настойчивост никога не е късно. Трябва да се спазват четири основни изисквания:

Никога не е късно

  1. Консултирайте се с лекар - преди да се заемете с физически упражнения, е задължително да се консултирате с лекар, който да прецени състоянието на здравето.
  2. Осъществявайте системен самоконтрол - на всеки 10-15 дни измервайте кръвното налягане и теглото си. Измервайте също пулса си сутрин преди ставане от леглото, преди, по време и след упражнения. Следете за промени в съня, апетита и самочувствието си.
  3. Повишавайте натоварването постепенно - старайте се да приближавате предела на своите възможности, но без да ги превишавате. Ако почувствате дискомфорт, задух, пристягане или болки, веднага спрете упражнения!
  4. Бъдете постоянни - занимавайте се всеки ден с упражнения. Сутрин правете гимнастика, всеки ден ходете пеша и бързо поне 5-6 км. 2 до 4 пъти седмично се занимавайте със спорт и поне 1 месечно с туризъм. Съберете времето, което отделяте през седмицата, разделете го на 7 и трябва да получите по час дневно.

Каква програма с упражнения да изберете?

Сутрешна гимнастика

Всяка сутрин изпълнявайте 10-15 минутна гимнастика. Последователно натоварвайте мускулите на ръцете, краката и тялото. Съчетайте тези физически усилия с дихателни упражнения. Може да включите и силови упражнения. Ако имате време, опитайте бягане на място с умерена скорост - 2-10 минути, скачане на въже - 20 пъти или по 10-20 подскока на един крак.

Ходене пеша

Ходете пеш всеки ден, като достатъчно е да ходите 2-3 пъти по 10-15 минути - отивайки и връщайки се от работа, в близкия парк или квартала. Ако е лято - ходете по пясъка и във водата, ако е зима - в снега.

Тичане

Опитайте се 1-2 пъти седмично да бягате. Не се притеснявайте от любопитни погледи. Започнете с умерена скорост, като редувате тичането с бързо ходене. Постепенно увеличавайте разстоянието. Правете почивки, ако се изморявате. Съчетавайте с дихателни упражнения.

Туризъм

Поне веднъж месечно отделяйте ден за туризъм. Започнете с преходи от 3-4 км и постепенно увеличавайте разстоянието до 8-12 км.

Велосипед

Един или два пъти седмично предпочитайте вместо автомобил да карате велосипед. Преминавайте 2-6 км в началото, а по-късно до 10-25 км.

Зимни спортове

Зимно време не забравяйте ските - спускане, ски ходене и бягане - освен приятно е и полезно. Опитайте и кънки, при възможност.

Фитнес и спортни игри

Ако желаете да развиете и своята сила използвайте различни фитнес уреди - гири, щанги, ластици и т.н. Отделете време за спортни игри - волейбол, тенис на маса или корт, футбол, плуване и др. Във всички случаи ще спечелите здраве. А когато напреднете може да тренирате и по-сериозно някой спорт.

Опитайте. Никога не е късно!