Хранене при нощна смяна

Работата през нощта се отличава с редица специфични особености. Човешките функции имат свой денонощен ритъм, т.е променят се закономерно през различните периоди на денонощието. През нощта е характерна по-слаба възбудимост на централната нервна система и неустойчивост на вниманието. Тогава човешките функции имат по-ниско равнище на активност, тъй като този период е възстановителен за организма.

Хранителните вещества (белтъци, мазнини, въглехидрати, влакнини, витамини) влияят на различните процесите в човешкия организъм. Ето защо храненето може съществено да увеличи възможностите на организма за приспособяване към особеностите на нощния труд, да е преодолее намалената активност и се компенсират нарушенията, предизвикани от промяната във физиологичния ритъм.

Поради това храненето на работещите през нощта преди всичко трябва да отговаря на изискванията за рационално хранене. Как практически може да бъде постигнато това?

нощен режим на хранене

Като най-добър показател може да служи телесното тегло. Ако то продължително време се запазва в нормални граници, значи е установено равновесие. Ако човек отслабва - храненето е недостатъчно, ако пълнее, е прекомерно. За да се осигури пълноценно хранене, човек трябва да приема ежедневно по един или няколко продукта от всяка от седемте групи храни според личния си вкус.

При работа нощем нуждите на организма от витамини и минерални вещества са повишени. Витамините и микроелементите се съдържат главно в плодовете и зеленчуците. Ето защо суровите плодове и зеленчуци трябва да станат задължителна съставна част при всеки прием на храна.

Нощно време умората настъпва по-лесно, вниманието отслабва. Много полезни ще бъдат ободрителните напитки - кафе, чай (черен или зелен), билкови чайове, кока-кола, какао. С тях обаче не трябва да се прекалява (не повече от 2 чаши по време на работа), тъй като, както е известно, те оказват неблагоприятно влияние върху сърдечно-съдовата и нервната система.

Хранителен режим при работа нощна смяна

Основното хранене е на два пъти - обедът и вечерята. Но те са в по-късни часове в сравнение с обичайните (съответно в 15 ч. и 21 ч.). През нощта е необходимо още едно хранене - към 12-1 ч. след полунощ. То обаче трябва да е леко, тъй като вече казахме, нощното отделяне на храносмилателни сокове е физиологически най-слабо.

Препоръчва се нощното хранене да се състои от сандвич и напитка (айрян, чай, кафе) или супа по предпочитание. Различните видове сирена съдържат вещества, действащи възбуждащо на нервната система. Затова сиренето се препоръчва в хранене при нощни смени.

Други храни за предпочитане са бобовите, доматите, бананите и др. Препоръчват се плодове и зеленчуци, богати на пектини и целулоза, които са полезни за стомаха. Стомашната секреция може да се стимулира с пикантни ястия и подправки.

Закуската след смяната трябва да бъде ранна, към 6-6:30 ч. и лека. В закуската не бива да се включват напитки и храни, тонизиращи нервната система, тъй като след нея следва основният сън.

Правилният режим на хранене може да осигури по-добро приспособяване на организма като цяло към нощния труд, да намали умората и да повиши работоспособността и да предотврати редица нарушения на здравето.

*Свалете дневник за отслабване, за да следите по-точно своя режим на хранене. Записвайки дневното си меню и упражненията, които сте правили, по-лесно ще контролирате и подобрявате своята диета. Принтирайте дневникът и започнете да го използвате още днес.