Храни богати на калий, калций и магнезий

Калций, калий, магнезий в храните - фасулВисокото кръвно налягане може да доведе до фатални последици за здравето като инсулт, инфаркт или бъбречна недостатъчност. Следователно е необходимо да се поддържа доброто ниво на кръвното налягане.

Тук на помощ могат да се включат минерали като калций, калий и магнезий, които регулират нивата на кръвното налягане и силно се препоръчват на хора, страдащи от хипертония.

За това всеки човек трябва да бъде запознат с храните, богати на тези минерали. В същото време да не съдържат високи нива на натрий, тъй като натрия действа като катализатор за увеличаване на кръвното налягане.

Освен положителния си ефект при хора страдащи от хипертония, калий е от съществено значение за други функции на тялото, които включват регулиране на нервната система, бъбречна функция, сърдечна функция, мускулна функция и други.

Дефицитът на този минерал може да доведе до умора и проблеми с мускулната координация. Той също е от полза за пациенти с диабет, тъй като помага за правилното функциониране на панкреаса. Трябва обаче да внимавате да не прекалите с приема на калий, тъй като предозирането му може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Пресните плодове, зеленчуци и млечните продукти са най-добрите храни с високо съдържание на калий.

Въпреки, че калций е необходим за поддържането на здрави кости и зъби, той помага и за контролиране на кръвното налягане. Също така е необходим при заздравяването на рани и в производството на важни ензими в тялото, които са свързани с храносмилането и метаболизма. Необходимия прием на калций се увеличава с напредване на възрастта. Като всеки друг минерал, приема на калций не трябва да бъде надвишаван.

Млякото и млечните продукти са сред най-богатите храни съдържащи калций.

Магнезий е важен минерал, който играе важна роля в обмяната на веществата, а и за производството и транспорт на енергия в тялото. Много хора не са наясно със значението на този минерал и оттам страдат от здравословни проблеми, свързани с дефицитът му.

Почти 300 био-химични реакции в тялото се провеждат с помощта на магнезий. Той също така помага за регулиране на кръвното налягане по естествен начин. Симптомите на дефицит на магнезий включват редица проблеми, като сърцебиене, умора, камъни в бъбреците, остеопороза, диабет и други.

Храни богати на магнезий са пълнозърнестите храни, зелените зеленчуци, ядки, фасул и др.

За добрия прием на магнезий, човек трябва да консумира сурови храни, а не преработени. Изследователите все още не са в състояние на докажат, че дефицитът на калций и магнезий е пряко свързан с високото кръвно налягане. Въпреки това силно се препоръчват за хора страдащи от този проблем.

Налични на пазара са различни добавки, които съдържат калий, калций и магнезий, и е препоръчително те да се набавят с храната. В таблицата по-долу ще видите подробна информация на храни с високо съдържание на калий, калций и магнезий и в същото време с ниско съдържание на натрий.

Някои храни с високо съдържание на калий и магнезий могат да съдържат по-малко количество калций и обратното, някои храни с високо съдържание на калий и калций, може да съдържат нисък процент магнезий. Такъв пример са портокалите, които са с високо съдържание на калий и калций и имат сравнително по-малко количество магнезий. Списъкът на храните от таблицата, може да се продължи доста, но изброените са основните.

Храни богати на калий, калций и магнезий
Хранителен продукт Количество на калий в мг Количество на калций в мг Количество на магнезий в мг Количество на натрий в мг
Лешници 5 7364 39 0
Фасул 389 69 53 0
Бял ориз 76 10 35 0
Макарони 31 1 36 0
Череши 222 13 11 0
Портокали 181 40 10 0
Праскови 190 6 9 0
Грейпфрут 148 12 9 0
Сливи 157 6 7 0
Круши 121 4 8 0

Следете постовете ни и в страницата на Dieti.net във Facebook. Там споделяме новите статии и още много мисли за мотивация, снимки, видео упражнения, които да ви помагат и вдъхновяват по пътя към стройната и здрава фигура!