Как да отслабнем завинаги?

Често, хората с наднормено тегло отминават проблема с пренебрежителното: "Какво толкова? И така ме харесват, и така се чувствам доволен, и така съм щастлив!" Наднорменото тегло обаче прави удоволствията от живота, на които можем да се радваме доста по-малко...

трайно отслабване

Ако си решила да сваляш няколко от излишните си килограми, онова, което трябва да направиш най-напред е да мобилизираш волята си. И най-важното, да забравиш самооправданието, че диетите са загуба на време, защото наваксваш свалените килограми твърде бързо след края им. Дай си сметка за риска, а след това се погледни в огледалото и го попитай тихичко: "Огледалце, огледалце... Коя е най-красива на земята!" Ако огледалото мълчи, значи е време да помислиш за килограмите си.

Защото наднорменото тегло стресира цялото тяло, целия организъм. Косата, кожата, сърцето... всичко! Увеличава риска от появата на повишено кръвно налягане, диабет и други... още по-неприятни заболявания. Вероятно не знаеш, но хората с наднормени килограми са втората по големина рискова група след пушачите.

Всеки има нужда от самочувствие! За това спести си една от причините, които биха го понижили! Килограмите в повече са един от сигурните фактори със знак минус. Нима ще позволиш най-малкото усилие да те задъхва? Нима ще позволиш на тялото си да загуби гъвкавостта на движенията, които го правят привлекателно? Помисли си...

Това от което се нуждаеш, за да свалиш излишните килограми е промяна в начина на живот, който водиш! Здравословното хранене, физическата активност и позитивното мислене са сред най-важните неща, които могат да променят живота ти!

Когато искаш да редуцираш теглото си до нормалните за височината ти рамки, най-важното и първото, което трябва да направиш да откриеш причината за наднорменото си тегло. Най-често причината се ограничава в тесните и лесно преодолими рамки - много храна - малко движения. Когато се храниш повече от необходимото, претоварваш организма си с излишни калории. В същото време понижената физическа активност води до изразходването на малко енергия. И това, което се получава в крайна сметка е фаталното трансформиране на излишната енергия в мазнини.

За да се справиш с проблема трябва да осъзнаеш - в никакъв случай не се подлагай на радикални диети! Непреодолимото желание да свалиш повече от 10 процента от теглото си и то за по-малко от няколко месеца, най-често води до жестоко разочарование и депресия!

Разочарованието идва най-вече от факта, че сваленото набързо тегло се връща като бумеранг! Получава се ефект, който специалистите наричат "Йо-йо!". Причината за това е елементарна, но досадна - най-трудна се отказваме от навиците си!

Какво да правим тогава?

Качи се на кантара и реши категорично, че в следващите три, четири или пет месеца трябва да свалиш излишните килограми. Нали запомни, не повече от 10 процента от теглото си! И в никакъв случай с мъчителен, изтощаващ глад.

Тялото, макар и с неудоволствие е готово за известно време да превключи на глад. За да не се случи това втори път обаче, то започва да пести и да се запасява. По този начин веднага след края на диетата то си заделя по малко мазнини от всяко хранене и ги съхранява. С други думи - проблемните ти зони пак започват да нарастват.

Освен това при повечето диети се разграждат и мускулите. Затова, ако едновременно с диетата не се занимаваш активно със спорт, след гладуването тъканите стават отпуснати и меки. Да не говорим за разтегнатата и отпусната кожа! Следователно, диетата в никакъв случай не е най-правилното и единствено решение за справянето с излишните килограми.

Просто промени начина си на хранене. Трайно! По такъв начин ще дадеш на организма и тялото си точно това, от което то има нужда. И така ще си само на една крачка от чудото - то ще намали теглото от само себе си. Наистина изисква се малко повече време, но е по-добре, а и резултатът трае дотогава, докато се храниш правилно.

Така с постоянен режим ще постигнеш желаните килограми! Ще бъдеш по-здрава, ще се чувстваш по-жизнена и подвижна! Активността ти ще се отрази на самочувствието, а това със сигурност ще те направи по-щастлива!