Хранене и диети за отслабване при бизнес дамите

Вдъхновени от поредната статия за отслабване, ние обикновено си повтаряме спасителната мантра: "Край, от понеделник започвам нов живот!" Но... времето минава, таблиците за пресмятане на калории заедно с рецептите за различни диетични манджи чакат да им дойде времето, а ние продължаваме да се движим в един затворен кръг.

При това всеки се спасява както може - с чипс и кола направо на работното място, хамбургери или хот-дог или просто гладува. Всичко това е неблагоприятно за здравето и красивата фигура. Кутийки и пакетчета И така, тъй като не се препоръчва всеки ден да се ходи в "Макдоналдс", а още по-малко да се дъвче по улицата поредният сандвич, на безкрайно заетите дами им остава малък избор - храна в пакетчета или кофички.

бизнес дами диети

Тези продукти не се отнасят към категорията "фаст фуд", те се наричат "Конвиниенс фуд" - адекватен превод засега няма. Това са полуфабрикати, които изискват минимално усилие за приготвяне и които претендират да са пълноценна храна. В магазините сега има огромно количество от всякакви варианти на супи, каши, полуфабрикати за бързо приготвяне.

Очевидно е, че повечето от тях, освен "празни" калории, консерванти, стабилизатори и ароматизатори, не съдържат друго. Нашата задача е все пак да намерим нещо не само неособено вредно, но и полезно.

- Днес под формата на полуфабрикати се предлагат много видове каши (не смятайте, че това е само храна за бебета). Които спокойно могат да се нарекат полезна храна, подходяща за често използване. Те имат място във всекидневното меню, но не можете да живеете от тях.

- Оптималните варианти за хапване на работа и закуска на бърза ръка у дома, това е салата от пресни зеленчуци и каша с мляко. Ако организмът ви не приема съчетанието прясно мляко и зеленчуци или на работа просто няма как да го стоплите, можете смело да си похапвате кисело мляко.

- Ако не си падате по разните видове каши, можете да ги замените с овесени ядки, корнфлейк или мюсли. Като ги залеете с прясно или кисело мляко. Това са най-подходящите храни за диети и отслабване.

- Не се изискват никакви усилия, за да приготвите пълноценна закуска от извара. Към нея можете да прибавите пресни плодове. През лятото слагайте, каквото ви харесва, а през зимата особено внимание обърнете на кивито. То е изключително богато на витамини и минерали. Зимните ябълки и круши по-добре заменете със сушени плодове.

- За деловите дами, подложени на стрес и заети с умствена работа, най-полезни са: манго – огромно количество витамини; сушените кайсии - съдържат в големи количества фосфор, калий и магнезий (за подобряване на паметта се препоръчват по 50 г на ден) фурми - благодарение на високото съдържание на желязо, фосфор. Калций, витамини от групата А и В те възстановяват силите, повишават трудоспособността, а следователно са необходими за тези, които се трудят много и активно спортуват.

Салатите от пресни зеленчуци също не изискват кой знае колко време, още повече че можете да комбинирате различни продукти. Най-добре е да ги подправяте със зехтин. В него се съдържат повече от 100 активни вещества, при това в голямо количество витамини от групите А, С и Е, а също витамин В1 и В2, желязо, калций. Зехтинът съдейства за повишаването на нивото на добрия холестерин. Което при активен начин на живот е от значение за профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания.

Киселото мляко е още един безусловно полезен продукт. През последните години в Европа сме свидетели на неговия бум (известно е най-вече като йогурт). Европейците изяждат средно по 15 килограма годишно от този продукт. Киселото мляко с по-ниска масленост се препоръчва на тези, които се борят с излишните килограми.

И накрая един особено важен въпрос – здравословното хранене няма ли да се отрази пагубно на теглото? От тези храни едва ли ще напълнеете, съвсем спокойно можете да си хапвате от време на време шоколад, картофено пюре или шишче. Храната е едно от удоволствията в нашия живот, само че не бива да позволяваме да се превърне в най-голямото.

А на въпроса, трябва ли да бъде на диета деловата жена или не, учените отдавна са установили, че строгите диети намаляват мозъчната активност и значително влошават паметта. Освен това шофьорите, които предпочитат за закуска кафе и сандвич, рискуват да станат жертва на катастрофа. На гладен стомах хората са склонни да взимат необмислени решения. Американският специалист по здравословно хранене Дейвид Рос твърди, че започне ли диета, жената става по-неработоспособна.

Смяната на начина на хранене е стрес. Освен това непълноценното меню, съставено само от плодове и зеленчуци, води до дисбаланс на организма. Затова времето, икономисано от приготвянето на храна, не използвайте, за да броите калориите, а за занимания във фитнес залата, басейна или просто за разходка на чист въздух - това е много по-полезно.