Плодови и зеленчукови сокове

Съвременното рационално и диетично хранене отдава голямо значение на плодово-зеленчуковите сокове. Натуралните напитки освежават, тонизират и доставят всички ценни съставки от плодовете и зеленчуците, без да претоварват храносмилателната система.

По няколко пъти на ден посягаме към чашата кафе или чай, за да се ободрим и изтрием умората. Все по-често търсим тонизиращи таблетки. Соковете и нектарите, поотделно или в комбинация на разнообразни коктейли, могат през цялата година да ни тонизират чудесно и да ни спестят нежелателната употреба на изкуствени стимуланти и подсладени напитки.

плодов сок

Природата създава и натрупва в месестата част на плодовете сок, без който правилната обмяна, растеж и развитие на човека са невъзможни. Това са неразтворими вещества - скорбяла, някои минерални соли, протопектинови вещества, частици целулоза и много разтворими вещества - фруктоза, глюкоза, захар, пектин, плодови киселини, фитонциди, ароматни вещества, танини, белътчини, витамини, ценни микроелементи и др.

Освен като източник на много и разнообразни полезни за организма вещества соковете подпомагат храносмилането, стимулират жлезите на храносмилателния канал и възбуждат отделянето на сокове от стомаха.

С голяма популярност у нас са диети със смесени плодово зеленчукови сокове - до 2-3 литра дневно, разпределени на 7-8 приема. А обикновено се препоръчва като средна доза 1 до 2 чаени чаши дневно, включени в ежедневното ни меню.

Соколечението е особено ценно при някои болести като хипертония, затлъстяване, подагра, при изтощение и преумора, след операция. Най-широко използвани са: сок от моркови, домати, прясно зеле, ябълки, портокали, лимони, ягоди, малини, вишни и др.

Защо се препоръчват плодово-зеленчуковите сокове?

Енергия

Поради богатото съдържание на захари те са ценен източник на енергия. Нормално плодовите сокове в натурално състояние съдържат 6-12% захари, а някои дори до 15-20%, при това в най-усвояема за организма форма.

Пектинови вещества

Плодовите и зеленчуковите сокове са ценни поради богатството си на пектинови вещества. Соковете пречат на всмукването на холестерина от животинските храни в червата и имат профилактичен ефект при атеросклероза. Освен това те свързват всички токсични вещества и подобно на вълшебна четка очистват стомашно-чревния канал. Това има оздравителен и профилактичен ефект и помага при диети.

По-големи количества пектин ни доставят соковете от моркови, целина, цвекло, дюли, ябълки, цитрусови плодове.

Антисептични свойства

Етеричните масла освен аромат придават на соковете полезни антисептични свойства, които пречат на развитието на болестотворни микроби в червата. Етеричните масла на сока от керевиз (или целина) имат добър лечебен ефект при ставни заболявания, особено артрози.

Соковете съдържат значителни количества органични киселини. Те също действат антисептично и богатите на тях сокове от лимони, грозде, вишни, череши, сливи, кайсии и други имат лечебен ефект.

Някои плодови и зеленчукови сокове съдържат дъбилни вещества (танини), особено богати на тях са боровинките, дренките, ягодите. При всички възпалителни заболявания на стомаха и червата те спомагат за възстановяване на епитела на лигавицата.

Минерални вещества и микроелементи

Кайсиевият сок се отличава с наличието на калиеви соли и желязо. Богати на калиеви соли са също сокове от праскови, сини сливи, грозде, зеле, керевиз, магданоз и др. Някои сокове, като ябълковия и лимонения съдържат повече калций, други, като този на пиперките, листните зеленчуци, къпините - повече желязо. Калиевите соли от соковете действа диуретично.

Витамини

Не бива да забравяме и ценните витамини, които ни доставят всички плодови и зеленчукови сокове. Част от тях са каротинът (провитамин А), с който са най-богати морковите, кайсиите, доматите, прасковите, витамини от група В, витамин С - цитрусови плодове, зеле, домати, ягоди, касис, шипки и много други.