Синя, черна, блатна, червена боровинка - суперхрани за организма

Боровинките са с доказана висока хранителна стойност и лечебни свойства. Те съдържат значително количество багрилни и дъбилни вещества. В България се срещат четири вида боровинки: черна, синя, червена и блатна.

Боровинки

Черна боровинка

Плодовете на черната боровинка съдържат 5-6% захар, около 1% киселини (ябълчна, млечна, хинова, янтарна), витамин С, дъбилни вещества (около 1%), пектинови (около 0.6%), багрилни и глюкозида миртилин. Те са на първо място измежду всички ягодоплодни растения по съдържание на манган. Богати са и на желязо.

Боровинките са вкусни и пресни и изсушени. От плодовете се правят екстракти, сок, сироп, сладко, кисели и др. Приготвеното от плодовете вкусно боровинково вино притежава лечебно-диетични свойства и е много полезно при диария. Затягащото им действие се дължи на дъбилните вещества в плодовете.

Черните боровинки са отличен регулатор на стомашно-чревната дейност. Те могат да се използват при всички видове стомашно-чревни разстройства и във всяка възраст. В народната медицина боровинките се използват също и при камъни в бъбреците, подагра, ревматизъм, малокръвие, кожни и др. заболявания.

Витаминозен чай от черни боровинки се приготвя като се накиснат сухите плодове за 8 часа във вряла вода в съотношение 1:20.

Боровинковият сок е добро средство за жабурене и гаргара при възпаление на венците, устната кухина и гърлото. За същата цел може да използва и отвара от плодовете. Гъсто сварената отвара се прилага като компрес за лекуване на екземи, изгаряния и др. болести по кожата.

Отварата за външна употреба и течността за устата и гърлото се приготвя от 100 гр плодове и 1/2 литър вода. Сместа се вари, докато остане 250-300 мл. Компресите се сменят на 4-5 часа. От листата се прави чай, който се пие при колики в стомаха, при камъни в жлъчката и пикочните пътища.

Екстрактите, отварите и запарките от листата най-често се използват при диабет. Болните от диабет вземат обикновено 3 пъти на ден по 1 чаша запарка, приготвена в съотношение: 1 супена лъжица листа на чаша вряла вода. Екстрактите от черна боровинка съдържат вещества, подобряващи остротата на зрението. Препоръчва се като профилактично средство за хора, чиято работа е води до напрежение на очите.

Синя боровинка

Плодовете на синята боровинка се използват в прясно състояние и за приготвяне на диетични рецепти. Съдържат около 6.5% захар, 6% органични киселини, около 1.2% целулоза, малко пектин, дъбилни и багрилни вещества, витамин С, провитамин А. Замразени плодовете запазват високото си съдържание на витамин С.

Червена боровинка

Червената боровинка съдържа 0.7% белтъчини, 1.2% мазнини, 9.3% въглехидрати, 1.6% целулоза, 0.2% минерални соли, витамин С, витамин В1, В2, РР и др. Червената боровинка е с високо киселинно съдържание и то специално на лимонова, ябълчна и винена киселина.

Дъбилните вещества са в не по-малка степен. Съединени с наличните багрилни вещества, те влияят благотворно на организма. При ревматизъм и подагра е полезен чаят от листата на червената боровинка.

Блатна боровинка

Киселият вкус на блатната боровинка се дължи на значителното количество лимонена и други органични киселини (2.8%) при сравнително малко количество захар (до 2.6%). Плодовете съдържат също пектин, минерални соли, фитонциди, витамин С. Плодовете на блатната боровинка се запазват дълго време в свеж вид, благодарение на бензоевата киселина наред с лимонената.

Съхранява се при температура 0оC. Ядат се пресни. От тях се правят сокове, сиропи, кисели, желе. Багрилните вещества намират приложение като оцветители на някои хранителни продукти. Блатната боровинка в прясно и преработено състояние подобрява апетита и усвояването на храната. Тя е важен диетичен продукт поради наличието на витамин С в плодовете.

В народната медицина сокът от блатна боровинка с мед се препоръчва при силна кашлица, при ангина или ревматизъм.