Праскови за отслабване

Според историята, родина на прасковата е Китай. Именно там през 10 век за пръв път писмено се споменава за сочния плод. Прасковата има специално значение в китайската култура. Счита се за дърво на живота, а плодовете му са символ на безсмъртие и хармония. С цветове на праскова се закичват китайските булки.

Праскови

По-късно персийците пренасят плода от Китай в Рим (където го наричат "персийска ябълка") и Европа. При второто си пътуване до Новия свят Колумб взима със себе си дръвчета праскова - така тя достига и до Южна Америка. До днес, обаче Китай остава един от най-големите производители на праскови в света.

Хранително съдържание в прасковите

Прасковите съдържат малко калории. Протеините и мазнините в плода са с незначително количество. Съдържат предимно въглехидрати - 1 средно голяма праскова съдържа 14 гр. Фибрите в плода подпомагат храносмилането и създават чувство за ситост. Въпреки многото си захари прасковите са с нисък гликемичен индекс, затова не повишават рязко нивата на кръвната захар.

Прасковата е богата на витамин А, В, С и Е. От минералите - калий, магнезий, калций и фосфор. Цветът си прасковата дължи на фитонутриентите - каротиноиди и флавоноиди. Вкусният плод е отличен източник на ликопен (мощен антиоксидант) и лутеин (грижи се за зрението и здравето на очите). Прасковата повишава имунитета и помага на организма да се пречисти сам от токсините и вредните вещества.

Прасковите трябва да се изключват от храненето при диабет и алергии.

100 гр праскови съдържат:
Калории 39 Витамин С 6.6 мг
Въглехидрати 10 гр Калий 190 мг
Протеини 910 мг Калций 6 мг
Мазнини 250 мг Желязо 250 мкг
Фибри 2 гр Магнезий 9 мг
Витамин А 326 IU Фосфор 11 мг

5 ползи от прасковите

1. Удължават живота - Прасковите ще забавят старостта с високо си съдържание на витамини, минерали и най-вече калий, който регулира кръвното налягане.

2. Подобряват зрението - Благодарение на богатството на бета-каротен, ликопен и лутеин в плодовете.

3. Грижат се за кожата - Съдържат един от най-важните витамини за кожата - витамин С, но освен като храна може да използвате и в домашни маски против бръчки.

4. Пречистват тялото и понижават холестерола - заради високото съдържание на калий и фибри, плодовете регулират (подобряват) храносмилането и понижават нивата на холестерола.

5. Средство за отслабване - Сладостта на плодовете се дължи на естествени захари, затова от прасковата не се повишава рязко кръвната захар. Съдържат малко калории и мазнини, но засищат успешно глада. Смело хапвай праскови, дори когато си на диета за отслабване.