Прополис (пчелен клей) - естественият антибиотик

Наименованието на прополисът (пчелен клей) произхожда от латинската дума "прополисо" - замазвам, заглаждам. Той е природен продукт, който пчелите събират от пъпките на растенията в края на лятото и през есента. Съдържа летливи етерични масла, които имат антимикробно действие.

Прополис

Прополисът е смолисто вещество с жълтозелен до кафяв или тъмночервен цвят. Основни негови съставки са флавоноидите, органични киселини, терпени, алдехиди, естери, алкохоли, етери, минерални вещества, аминокиселини и др.

Пчелният клей има разнообразни свойства - действа антимикробно, противогъбично, противовирусно, противовъзпалително и болкоуспокояващо. Стимулира възстановяването на тъканите и повишава защитните сили на организма.

Прополисът действа по-слабо от антибиотиците, но за разлика от тях е по-малко токсичен, а организмът не привиква към неговото действие. Той не уврежда нормалната чревна микрофлора. Антимикробните му свойства при правилно съхранение не намалят до 3-4 години.

Прополисът е прилаган за лечение още от дълбока древност. В наши дни се прилага при възпаление на лигавицата на носа, устата, дихателните пътища, кожата и др. В стоматологията го прилагат при пародонтоза. Болкоуспокояващият ефект на прополиса пък помага при язва на стомаха.

Дневната доза от 1-2 гр може да се приема директно (малки парченца прополис се смучат), като таблетки или спиртен екстракт (клеева тинктура). От пчелния клей се приготвя и прополисов крем (пчелен клей и свинска мас), който оказва силно антимикробно действие при изгаряния и рани, които заздравяват трудно.

Въпреки фактът, че прополисът е изключително ценен продукт от природата, преди употребата му се консултирайте с вашия личен лекар.