Птиче месо при диета, но какво?

Поради ценното си съдържание на протеини, птичето месо е особено важна част от диетичното и рационално хранене. То съдържа всички незаменими аминокиселини, балансирани в добро съотношение за организма. Може да се раздели на две основни групи: с по-ниско съдържание на мазнини (пиле, пуйка) и с по-високо съдържание (патица, гъска). В състава са застъпени главно полиненаситените мастни киселини - олеинова, линолева, линоленова, а при месото на пуйката и арахадинова.

Пилешко месо

Съдържанието на холестерол е оптимално - месото от пиле, кокошка и пуйка е с по-ниско съдържание от свинското месо, но в това отношение отстъпва на телешкото. Месото на птиците и специално бялото месо е богато на микроелементи. Най-вече калций, желязо, фосфор. Пилешкото месо е богато още на магнезий и калий. С най-малко калории е пилето - в 100 гр пилешки гърди има само 169 калории. Естествено при водоплаващите птици (като патица и гъска), които са по-мазни, калориите са повече.

Най-ценно за диетичното хранене от всички видове птиче месо е пилешкото. То е с малко калории, ниско съдържание на мазнини и холестерол, богато на калий и магнезий, високо съдържание на протеини. Всичко това го прави незаменима храна при отслабване. По тези качества отстъпва само на телешкото месо и месото от диви птици. Последното е с ниска енергийност, повече белтъчини и по-малко мазнини. Колбасите и консервите от птиче месо напротив са с ниско съдържание на протеини и високо съдържание на мазнини.

3 диетични рецепти с пиле:

Птичето месо съдържа витамини В1, В2, В6 и РР. По съдържание на витамин В1 отстъпва на свинското, а по В2 - на телешкото. Както може би вече предполагате птичите колбаси и консерви не съдържат витамини.

Най-добрият начин за приготвяне на кое да е птиче месо е печенето. Така се намаляват мазнините, но се запазват протеините и другите полезните вещества. За тези които страдат от стомашно-чревни заболявания или са на щадящ диетичен режим, месото трябва да се вари, а бульонът да се изхвърля. При много слаби хора и при липса на апетит се препоръчва печено месо и бульон.

Пърженото месо е с високо съдържание на мазнини и не се препоръчва дори на здрави хора!