Салата с праз, моркови и маслини

Смята се, че празът е култивирана разновидност на ориенталския чесън. Галите са кичили каските си с него, за да се разпознават през време на сражения.

В средновековието жените загрижени за хубавата си външност и стройна линия, пиели сок от сварен праз поради диуретичното и пречистващо действие. Празът е толкова богат на минерали, че изтощава земята, на която расте.

Хранително съдържание и витамини в 100 г праз
Протеини 2.2 гр Витамин С 15 мг
Мазнини 0.3 гр Витамин В1 0.10 мг
Въглехидрати 6.3 гр Витамин В2 0.06 мг
Целулоза 1.3 гр Витамин РР 0.53 мг
Вода 89 мл Витамин Е 2 мг
Калории 38 кал Каротин 0.7 мг

Празът се отличава с малко съдържание на протеини и мазнини, малко повече въглехидрати, доста целулоза и има малка енергийна стойност. Отличителна особеност е сравнително голямото съдържание на летливи, съдържащи сяра мазнини, на които се приписват антисептичен (фитонциден) ефект.

Високото съдържание на калий и ниското съдържание на натрий обуславя пикочогонния ефект на праза. Празът е добър източник на витамини и желязо, поради което се включва в диетите на болните от анемия.

Празът е особено полезен, когато се консумира в сурово състояние - самостоятелно или в комбинация с други зеленчуци. Намира приложение в диетите за отслабване или при сърдечно-съдовите заболявания и хипертонична болест, заболявания на бъбреците, на обмяната на веществата и др.

Поради високото съдържание на целулоза и етерични масла трябва да се избягва от болни с ентероколити, обострени гастрити и възпаления на жлъчните пътища.

Приготвя се по много начини. Италианците го употребяват в тестени ястия, французите и испанците го смесват с раци и риби. Вкусен е в супи. Превъзходна е салатата от праз. Сварен и пасиран е вкусна основа на сос към задушено пиле или риба.

Избрахме да приготвим Салата с праз, моркови и маслини.
Време на приготвяне на 1 порция от 250 гр: 15 минути.

Хранителна стойност и калории в една порция:

Мазнини: 4.19 гр.
Протеини: 4.23 гр.
Въглехидрати: 21.13 гр.
Калории: 139.15

праз, моркови, маслини

Продукти за една порция:

150 гр праз
5-7 маслини
2-3 малки моркови
Зехтин
Лимонов сок
Сол

Начин на приготвяне:

Почистеният и добре измит праз се реже на тънки парчета. В средата на чинията се прави купчинка от настъргания морков, а около него се прави венец от праз. Поднася се с маслини. Празът се реже в момента преди сервирането, тъй като в противен случай увяхва и изгубва своя вкус и вид. Салатата може да се поднесе и без маслини. Дори не овкусихме салатата, въпреки това стана много вкусна.

Салата с праз, моркови и маслини

Приятно хапване!