Слънце и кожа

Схващането на човека за влиянието на слънчевите лъчи върху кожата се е променяло през различните етапи на историческото развитие на обществото. Така още древните народи са приемали, че слънцето е източник не само на светлина и топлина, но и на сила и здраве.

Поради това, че много болести са се повлиявали благоприятно под действие на слънчевите лъчи, древните гърци са избрали за бог на слънцето Аполон, а неговия син Асклепий - за най-добрия лекар на земята.

През средните векове бялата кожа се смятала за израз на по-високо обществено положение, тъй като работещите на полето селяни са имали обгоряла от слънцето кожа на лицето и ръцете. По-късно бледата кожа престанала да бъде на мода, а израз на недохранване и болест.

Слъчеви бани

Благотворното влияние на слънчевите лъчи е от значение за образуването на витамин Д в кожата, който улеснява пълноценното използване на калция в организма. Хелиотерапията, т.е слънцелечението, съчетано с морелечението, се отразява добре на страдащите от парапсориазис, витилиго, акне и други хронични дерматози.

Ходенето на море или планина не е само мода. Матовият тен на тялото и загорялото лице днес се приемат като показател за добро здраве. Но се стига и до крайност - в стремежа си да получат шоколадов загар, някои хора се излагат без контрол, продължително време на слънцето и изгарят. През последните години все по-често лекарите предупреждават за вредните последици от не дозираното слънчево облъчване. И така възниква основателния въпрос: "Да се излагаме ли на слънце или да го избягваме?"

Този въпрос трябва да се решава индивидуално. Известно е, че има 6 основни типа човешка кожа, които реагират различно на слънчевите лъчи. Например бялата кожа на хора с руси или червени коси лесно изгаря и често изобщо не може да се пигментира. А мургавите жени и мъже понасят по-добре слънчевите лъчи. Кожата им се пигментира с кафяв загар. Хората от черната раса най-леко приемат слънчевото облъчване.

От значение е и възрастта. Младежите под влияние на слънчевите лъчи добиват равномерен тен на кожата, докато при възрастните тя се пигментира неравномерно, с образуване на кафяви петна, които трудно се премахват. Някои химически вещества, растения, лекарства и козметични препарати при контакт с кожата, последван от слънчево облъчване, предизвикват зачервяване, образуване на мехури и пигментни петна.

Това трябва да се знае от всеки, тръгнал към морето или планината с желание да получи шоколадов загар. С изкачването на всеки 1000 метра надморската височина се увеличава с 20 на сто интензитетът на слънчевите лъчи.

Погрешно е да се мисли, че при облачно време лъчите не достигат до земната повърхност. Обикновено изгаряния настъпват в облачни дни. На морския бряг силата на слънчевата радиация се увеличава поради отразените от пясъка и водната повърхност лъчи.

Слънцето влияе и върху пигментацията и здравината на косите. Светлите коси изрусяват, докато тъмните променят своя цвят неравномерно. Сухите коси стават чупливи. И така, преди да тръгнем в отпуск, трябва да се посъветваме със специалист какви защитни мерки срещу слънчевото изгаряне да вземем.

У нас най-силна е ултравиолетовата радиация през месеците май и юни. Най-удобното време за излагане на слънце е сутрин между 9 и 11 часа и следобед между 15 и 17 часа. Задължително е първите дни слънчевите бани да бъдат краткотрайни. Хората, които имат склонност към изгаряне, трябва да използват фотозащитни кремове. Честото къпане във водата също довежда до по-бързо изгаряне.

Най-важното е от слънцето да се вземе полезното, да получим здраве, а не да прекаляваме с него.