12 храни за шоколадов тен

За да направиш естествен и златист загар бързо, е необходимо добре да познаваш типа на кожата си , както и да спазваш подходяща диета, с която да ускориш процеса и да съхраниш тена си за по-дълго. Виж списъка с 12 храни, които ще ти помогнат да постигнеш естествен и равномерен тен, както и списъка на тези, които ще те отдалечат от шоколадовия загар през лятото.

Храни за тен

Кайсия

Кайсиите са богати на бета каротин, витамини от група В, витамин РР, фосфор и желязо. Те помагат за постигането на равномерен тен, като същевременно защитават от опасните ултравиолетови лъчи. Яж 200 гр узрели кайсии за постигане на хубав тен. Смачкай на каша и ще получиш плодова маска, която ще предпази кожата от изсъхване и белене.

Праскова

Летният плод е с високо съдържание на витамини от група В, витамин С, РР, бета каротин, калий, желязо. Прасковата ще помогне на организма да произведете меланин. Меланинът е пигмент, който помага за постигане на хубав равномерен загар. Прасковата защитава от вредните лъчи и предпазва от изгаряне. Достатъчно е всеки ден да хапваш 1-2 праскови, за да се възползваш от ценните им качества.

Диня

Динята съдържа ликопен, витамини В1, В2, С, РР, бета каротин, калий и желязо. През лятото хапвай редовно диня и ще имаш силен тен, кожата ти ще бъде хидратирана и защитена от UV лъчите.

Пъпеш

Отличава се с богатото си съдържание на витамини В1, В2, РР, С, бета каротин, калий и желязо. Яж 300 гр пъпеш дневно, за да придобиеш бърз и равномерен загар.

Грозде

Гроздето има много витамини и антиоксиданти - А, В, РР, С. То ще направи кожата ти гладка, ще я хидратира и ще подпомогне обновяването на клетките, което е особено ценно при правенето на тен.

Моркови

Морковите съдържат бета каротин, който помага тенът да се запази за по-дълго време. Ето защо преди да се отправиш към плажа хапни 2 моркова или изпий чаша сок от моркови.

Броколи

Броколи е източник на антиоксиданти и витамини А, В, С и Е, които защитават кожата от неприятни последствия, като например зачервяване.

Аспержи

Благородният зеленчук е богат на витамин А, В, С и РР. Притежава тонизиращи и успокояващи качества. Аспержите ще те защитят от вредните слънчеви лъчи, освен това съдържат малко калории.

Домати

В доматите има ликопен и витамини от група В, които са ценни за защита от рак на кожата и предпазват кожата от вредните слънчеви лъчи. За да има този ефект пий 60 мл прясно направен сок от домати на ден.

Спанак

За да съхраниш по-дълго златния загар на кожата и да се защитиш от ултравиолетовите лъчи си приготвяй спаначена супа. Добавяй спанакът като гарнитура и на салата, защото той е богат на бета каротин, витамин С и РР, както и лутеин.

Риба

Рибата е богата на омега 3 и омега 6, на витамини А, В, Е, Д. Всичко това защитава кожата, възстановява водния баланс на кожата и предпазва от изсъхване и белене. За да не изгаряш, хапвай скумрия във фолио, пъстърва със зеленчуци или херинга.

Месо и черен дроб

Те съдържат всички необходими микроелементи. Източник са на тирозин, който стимулира производството на меланин и помага за придобиване на дълготраен тен.

... и на финал някои храни, които ще попречат на красивия летен загар:

  • Осолени и мариновани храни
  • Пържени храни
  • Колбаси
  • Шоколад
  • Кафе и какао
  • Алкохол (включително бира)
  • Ядки
  • Царевица
  • Ниско калоричните диети