Смях за здраве

Усмивка за здравеСмей се и ще имаш здраво сърце!

Когато се смееш кръвоносните съдове се разширяват, а кръвта започва да се движи по-бързо. Кръвното налягане се понижава, ако се смеем, даже намалява риска от образуване на плаки от холестерол.

Смей се и ще имаш високо ниво на имунитет!

Точно така, смей се и ще предизвикаш изхвърляне в дихателните си пътища на антитела, които са преграда пред бактерии и вируси. Освен това се активира производството на левкоцити, които се борят с различни заболявания, включително ракови.

Смей се и ще си в добра форма!

Смехът е аеробно упражнение. Когато се смеем, вдишваме повече кислород, работата на сърцето се стимулира, циркулацията на кръвта се подобрява. Вътрешните органи получават своеобразен масаж, ако се смеем. Мускулите на стомаха, краката, гърба, се стягат. Това води до изразходване на голямо количество енергия и калории!

Смей се и ще си спокоен!

Смехът дава сигнали на мозъка и го кара да ни снабдява с прословутите хормони на щастието, ендорфините, които на свой ред ни помагат да се избавим от тъжни мисли, правят ни по-спокойни. Настроението ни се повишава, което ни гарантира, че възможността да вдигнем скандал, да се скараме с близките си, да си вгорчим денят, е сведено до минимум.

Смей се и ще си красив!

Шегата настрана, ама освен че, ако се усмихваш ще си по-красив в очите на околните, то смехът тонизира лицевите мускули и подобрява циркулацията на кръвта, така че върху бузите се появява естествена здрава руменина.

Смехът сближава!

Умението да се веселим заедно с партньора си е важно за бъдещето на нашата връзка. Еднаквият критерий за това, кое е смешно и кое не, сближава, позволява по-голяма откровеност.

Смей се и ще се бориш по-успешно със стреса!

При хора, които гледат комедиен филм, смеят се на скечове, които се забавляват, нивото на стресовите хормони, кортизол, допамин, адреналин е значително по-ниско. И това е така, защото когато се смеем, върху вътрешните органи се оказва натоварване. Когато спрем, тялото се успокоява и отпуска. Така че, не се лишавай от доза искрен смях, защото това ни избавя от физическо и емоционално напрежение.

Смей се и болката няма да е така силна!

Ендорфините, които се отделят при смях са естествени болкоуспокояващи, а и когато се радваме на случващото се около нас, забравяме неприятното, ако и да е за малко. Факт е, че позитивното отношение на хората, които се налага да претърпят хирургична интервенция, примерно, се справят далеч по-успешно с операцията, с послеоперативното възстановяване, отколкото тъжните и меланхолични натури!

Смей се и ще имаш по-развити бели дробове!

Смехът е вид дихателно упражнение! Оказва се, че да се смееш е вид терапия за хора, страдащи от астма и бронхит. Това е така, защото смехът активира дейността на белите дробове, кислородът в кръвта се увеличава, а това от своя страна им действа прочистващо от натрупани секрети.