Хранене по празниците

Обикновено внимателно следиш, какво и колко ядеш, нали така?! По Коледа и Нова година обаче опитваш целия асортимент от празнични блюда, "любезно" сервирани на масата: салати, луканки, сирена, пуйки, пастет, пилешки бутчета, торти, бонбони...! Хм-м-м, така твоята бдителност заспива! А после, когато тялото ти се сдобие с няколкото излишни килограми, ти решително заяваш: "Край! Няма да хапна нищо поне до следващата година!"

празнични съвети за отслабване

Не, не, не прави така! Като начало, започни да се самошпионираш, за да установиш при какви обстоятелства ядеш повече от любимата си храна, отколкото в нормални условия? Най-вероятно ще установиш следните зависимости:

- Когато около теб ядат, ядеш и ти! Просто, за да не се цепиш от колектива!

- Ядеш, когато си в лошо настроение!

- Буквално се тъпчеш, когато ти е нервно. А диетолозите отдавна са установили, че най-прекият път към преяждането минава през стресовите състояния.

- Вероятно ядеш безконтролно и когато искаш просто да се поглезиш. Ядеш шоколад, вкусни малки еклерчета с пълнеж от изумителен разтапящ се в устата ти крем... Най-вероятно това е навик, който ти е създаден още като дете - когато направиш нещо хубаво - имаш право на награда? Така ли е?

Накратко, колкото и печално да ти звучи, трябва да промениш навиците си. Ако искаш и си готова да се пребориш за нормалното си тегло, следвай посочените по-долу съвети. Твоята цел е идеалната фигура. Е, плюс-минус няколко сантиметра не се броят. Нека не издребняваме.

Ако все пак по празниците наистина прекаляваш с яденето, то помисли за един разтоварващ режим, който ще ти позволи да се подготвиш за по-интензивната атака на калориите или бързо да се върнеш към формите и самочувствието си.

1. Яж повече зеленчуци. Прави си салата, която овкусявай със зехтин (до 30 мг на ден). Салата без никаква мазнина само ще засили глада ти.

2. При повечето хора апетитът се увеличава вечер. Затова хапвай нещо засищащо между 15 и 18 часа - това ще те спаси от вечерно преяждане.

3. Яж с почивки. Тоест, след като похапнеш нещо, почини си, дай на стомаха си възможност и време да се справи с работата си.

4. Състави си режим за хранене и си го запиши: кога закусваш, в колко часа обядваш и по кое време вечеряш? Следи графика и не пропускай планираните приеми на храна.

5. Старай се да не държиш вкъщи апетитни и пагубни за килограмите ти неща – сладкиши, мазни и пушени храни...

6. Не губи бдителността си! Много често се случва да преядеш без да го забележиш - пред телевизора или по време на интересен разговор. Не изпускай момента, когато вече си погълнала достатъчно калории и трябва да кажеш: "Стига".

7. Никога не си дояждай, дори ако гостоприемните домакини са сложили в чинията ти целия месечен запас от хранителни продукти на едно средностатистическо африканско семейство.

8. Яж бавно! Колкото по-бавно се храниш, толкова по-бързо настъпва моментът на засищане. Храната, погълната набързо, не засища и тогава... възниква желанието процесът да бъде повторен.

9. Не бъркай жаждата с глада. Отваря ти се апетит в неподходящо време - преди да изядеш нещо, изпий чаша вода, може пък желанието да подъвчиш нещо ще изчезне?

10. Ограничи употребата на високоалкохолни напитки! Алкохолът стимулира апетита и спомага за качването на излишните килограми. Може да си позволиш само сухо вино (бяло, червено или розе) по 200 мл на ден и светла бира, но не повече от 500 мл дневно.

11. Избягвай солта - солените блюда усилват апетита и провокират преяждането.

12. Пристъпвайки към трапезата, облечи нещо стегнато. Например, джинси, но с 1 номер по-малки от размера, който обикновено носиш. Така хем ще изглеждаш секси, хем притискането на стомаха ще ти осигури по-бързо засищане.

13. Непрекъснато смятай калориите, които поглъщаш. Това ще ти помогне да контролираш ситуацията.

14. С апетита можеш да се бориш и с методите на аромотерапията. Най-лесният начие е непосредствено преди хранене да измиеш зъбите си със силно ароматизирана паста за зъби!

15. И не забравяй за танците. Те са ефективен метод за гимнастика за талия и бедра и стягане на мускулите. При това далеч по-забавен и приятен от потенето във фитнес залата.