Да празнуваме, но да не преяждаме

Както винаги, с празнично настроение и трепет изпращаме старата година, посрещаме Новата... Събираме се около щедро отрупаните коледни и новогодишни трапези и вдигаме весели наздравици, но здраве ли ще ни донесат те?

По стара традиция подготвяме изобилие от най-различни лакомства и специалитети - пикантни и солени блюда, домашни баници, тлъсти месни ястия, пушени колбаси, питки, впечатляващи торти. Нали е празник и трябва да се проявим. Толкова сме амбицирани, че избираме все тежки храни и редки продукти.

диета по празнициНовогодишната трапеза винаги се придружава от алкохолни напитки - все специално подбрани. Увличаме се в радостно и празнично суетене.

Прибавяме това и онова, но не се замисляме за калориите, които коварно се промъкват на празничната трапеза, за мазнините, с които се обременяваме.

С риск да станем банални, пак отваряме приказка за хранене и диети. Дори и на празника ли? - ще възкликнат много от вас. Да, дори и на празника, когато става въпрос за здравето.

Преяждането и прекаляването с алкохол, както е известно, води до неприятни последици. След обилното хранене се появява лош вкус в устата, тежест в стомашната област, общо неразположение, нарушава се диетичния режим...

За да избегнем всички неприятни последици от празничната трапеза, би било добре с повече разум и обмисляне да приготвим менюто в коледните и новогодишни дни. Да спазваме някои основни диетични правила преди празниците.

Да си припомним, че нашите баби са държали да има дни на постене за всички в къщата преди новогодишните празници. Добро настроение ще има и когато на масата има много ябълки, круши, сушени плодове.

С разнообразни зеленчуци и плодове можем да приготвим вкусни блюда, които ще ни доставят витамини, пектин, целулоза и доста по-малко калории. Коктейлите от цитрусови плодове - лимони, портокали, грейпфрут ще бъдат също така вкусна и освежаваща напитка.

Кремовете и тортите приготвени с плодове, яйчен белтък и желатин са предпочитани и подходящи в много случаи. Месото, което ще приготвим може да бъде избрано без тлъстини и приготвено задушено или печено.

Рибата и птичето месо също имат място на новогодишната трапеза. Подправките от сушен копър, магданоз, джоджен, лимонов сок също биха допринесли за добрия вкус на ястията и в много случаи биха ни спестили употребата на остри, дразнещи и лютиви подправки.

А и защо да преяждаме на празника? Достатъчно е да вкусим от предлаганите блюда. Отрупаната трапеза не е виновна за нашето неразумно хранене. На празника можем да се радваме и наслаждаваме на пищната маса, но да сме край нея и... танцувайки.

Повече смях, повече весело настроение и бързи ритми, умерено ядене без да прекаляваме - и също ще се получи хубав празник!