Как да се справим със стреса?

През последните години се натрупаха неопровержими доказателства за ролята на стреса в отключването на редица болести и нарушаване на имунната система. Продължителният стрес има отрицателно въздействие върху всички аспекти на нашето здраве. Ето защо, в ежедневието, способността да преодоляваме и избягваме стреса има огромно значение.

стрес

В съвременния живот, ние усещаме напрежението, много по-силно, например когато включим лаптопа си, погледнем своето банково извлечение и видим, че сме изтеглили прекалено много пари или пък когато попаднем на дълга опашка в магазина. За да не бъдем беззащитни пред стреса е необходимо да умеем навреме и правилно да разпознаваме стресовите фактори в дадена ситуация и да ги избягваме. Трябва непрекъснато да усъвършенстваме своите защитни сили срещу него.

Голямо внимание трябва да обръщаме на пълноценния сън, правилното хранене, почивката и активното спортуване. Сънят трябва да бъде разтоварващ и достатъчно продължителен. Важно е, когато си лягаме вечер да мислим за нещо приятно, а не за задачите, които не сме успели да свършим през деня. Хубаво е да правим подходящи упражнения преди сън, с които ще облекчим стреса.

Вечерята трябва да бъде лека, без много сол, захар, мазнини, силни подправки и алкохол. Помнете, че начина на хранене е важен за избягване на стреса. Прекомерната употреба на кафе и пушенето правят съня непълноценен.

Витамин С и В, а също и магнезият (пшенични зародиши, кашу, брашно от елда, боб, чесън, стафиди, зелен грах и др.) увеличават издръжливостта на стрес. Храни, които могат пък да подобрят лошото настроение са тези богати на омега-3 мастни киселини (скумрия, риба тон, сьомга, ленено семе, слънчогледови семки и др.).

В борбата със стреса помагат и други методи за психическо разтоварване - например упражнения с дълбоко дишане. В домашни условия е достатъчно всекидневно в определено време да заемем удобно положение в любимото си кресло и да се отпуснем в тиха, приятна и спокойна обстановка.

Ще избягваме и преодоляваме безболезнено стреса, ако:

  • Отстраняваме излишните източници на напрежение.
  • Възпитаваме у себе си оптимистично отношение към живота.
  • Имаме реална оценка на собствените си възможности, за да не си поставяме непосилни цели.
  • При временен неуспех каляваме волята си и не изпадаме в отчаяние.
  • Бъдем гъвкави в мисленето си и имаме доверие в силите си.
  • Не се съсредоточаваме само върху една възможност.
  • Дори в трудна ситуация умеем да правим вярна оценка на положението.

За да бъдем подготвени за решаването на различни проблеми и преодоляване на трудностите е необходимо да имаме гъвкаво мислене. Именно чрез него ще си изградим навици за преодоляване на проблемите, без да се стига до стрес. Преди всичко разглеждайте всяка стресова ситуация като възможност за придобиване на опит, като поредното закаляване на вярата в себе си.