Нервен стомах - лечение и домашни рецепти

Разбунтувалият се и присвиващ стомах създава усещането, като че ли пеперуди са се настанили в него. Различни фактори могат да предизвикат дразнене на стомаха. На първо място това са нервите и стресът. Стресът не само стяга мускулите в коремните органи, но и увеличава секрецията на стомашна киселина. На това се дължат и проявите на гаденето, което възниква при стресови ситуации.

Раздразнен, нервен стомах

Разбира се, може да обезпокоиш стомаха си и с храната, която приемаш. В неправилно съхраняваните, недобре измити и недостатъчно обработени храни неизбежно се разселват бактериите. На практика всяка храна, при липса на хигиена, може да бъде добра среда за болестотворните бактерии. Най-гостоприемни обаче са месото и яйцата.

Когато този вид бактерии попаднат в организма ти, те предизвикват лека форма на хранително отравяне. Някои лекарства, например антидепресанти, също могат да предизвикат дразнене на стомаха. Когато започнеш ново лечение, възможно е седмица-две да изпитваш чувство за гадене, докато организмът ти привикне към лекарството.

Рецепти за облекчение на неспокойния стомах

Независимо от причината, в повечето случаи стомашното неразположение отминава без лечение за 24 часа. Облекчение може да получиш и с помощта на следните средства:

- Пий 3-4 пъти на ден чай от мента или лайка, докато се почувстваш по-добре. И двете билки притежават успокояващо действие върху храносмилателните нарушения. Намират се в изобилие на пазара и в аптеките. Забележка: Бременните жени трябва да приемат внимателно ментовия чай. Според някои фитотерапевти високите дози от мента могат да причинят аборт.

- Пий топъл чай от джинджифил. Джинджифилът стимулира отделянето на слюнка, която неутрализира действието на стомашната киселина. Честото приемане на малки дози помага да се избегне обезводняването на организма.

- Дъвчи дъвка в продължение на 30 минути при поява на стомашно дразнене. Подобно на джинджифиловия чай дъвченето на дъвка стимулира отделянето на слюнка. Избягвай дъвки, съдържащи изкуствени подсладители, които могат да предизвикат слабителен ефект при някои хора.

Как да облекчим нервния стомах?

Макар стомахът ти да е раздразнен, ще трябва да продължиш да се храниш. С някои храни дори ще може да облекчиш състоянието си. Препоръчва се следната диетична тактика, за да успокоиш стомаха си:

- Приемай малки порции храна на 3-4 часа, докато трае стомашното дразнене. Така ще облекчиш стомаха си, който трудно понася големите порции при нормални три хранения. Малките порции са по-приемливи и за мускулите, които придвижват храната в храносмилателния канал.

- Приемай леки храни, като варени картофи, сок от моркови, банани, жито, ориз, пилешки бульон, докато симптомите преминат. Тези храни преминават меко през храносмилателния канал и внасят спокойствие в разбунения корем.

- Приемай малки закуски с бисквити или филийка хляб. Те абсорбират излишната стомашна киселина и облекчават оплакванията.

- Избягвай кафето, черният чай, диетичната сода и пържените храни, докато траят симптомите. Те повишават отделянето на стомашна киселина и ще влошат състоянието ти.

За да бъде коремчето спокойно след като преминат стомашните ти оплаквания, трябва да предприемеш стъпки срещу бъдещи такива:

- Прави дълбоки вдишвания в продължение на 5 минути, когато изпаднеш в стрес. Седни на стол с права облегалка и поеми дълбоко въздух, който усещаш как изпълва дробовете ти. Съсредоточи се върху издуването на корема. След това издишай бавно, чувствайки как диафрагмата се отпуска. Това упражнение носи спокойствие и помага да облекчиш стомашния си дискомфорт. То дава възможност да възстановиш равновесието си, така че да се справиш със стреса по конструктивен и естествен начин.

- Носи удобно облекло. Плътно прилепналите дрехи стягат корема ти и оказват натиск върху стомаха. Когато се храниш, този натиск предизвиква връщане на храната обратно в хранопровода и прояви на гадене.

- След хранене изчакай поне 2 часа, преди да си легнеш. За това време стомахът ти ще успее да преработи храната, която си приела. В противен случай, когато заемеш хоризонтална поза, стомашната киселина може лесно да навлезе в хранопровода, което ще предизвика прояви на дразнене.

- Когато лежиш, обръщай се на лявата страна, тъй като стомахът в по-голямата си част лежи в лявата половина на коремната кухина. Това положение препятства обратното връщане на стомашната киселина в хранопровода.

Внимание: Ако стомашното дразнене продължава повече от две седмици след преминаването към ново лечение, обади се на домашния си лекар. Той може да назначи изследвания, за да изключи наличието на друго съпътстващо заболяване. Може да ти предпише и лекарство за потискане на гаденето.