Отслабване с тичане

Според изследвания изгаряме 11 калории за една минута тичане (умерено). По време на тичането се стимулира секрецията на ендорфини и след приключването на тренировката човек се чувства щастлив. Най-приятният допълнителен ефект на тичането е, че съчетан с диета води до намаляване на излишните килограми.

Отслабнете с тичане

Ако досега не сте тичали е хубаво да си съставите правилна схема за тренировките. Не се притеснявайте, че в началото няма да издържате дълго тичане. Като за начало започнете с 15 минутна тренировка и постепенно увеличавайте времето. Когато се почувствате много натоварени сменете тичането с ходене.

Вслушвайте се в тялото си, ако се почувствате зле прекратете незабавно тренировката! Първоначално може да редувате обиколка тичане с обиколка ходене. С времето увеличавайте обиколките тичане. Важно е да се стремите да тичате равномерно. Тичайте 3-4 пъти в седмицата. Ако ходите и на фитнес, тогава намалете тренировките на 2.

За най-добро време за тичане се посочва сутрин преди закуска. По този начин ще горите запасите си от мазнини, за да получите енергия и ще отслабвате по-бързо. Няма обаче неправилно време за тичане. За да избегнете травми: носете спортни дрехи, пийте минерална вода по време на тренировката (а и след това) и задължително направете предварителни упражнения за загряване и разтягане, за да не си навлечете навяхване.

За примерна диета ви предлагаме само да ограничавате хлябът, млякото, мазнините, сладките неща и газираните напитки.

Накрая няколко съвета за мотивация:

  • Заберете някоя приятелка да тича с вас. Така взаимно ще се подкрепяте и няма да се отказвате по средата на тренировката.
  • Ако все пак няма кой да поканите да тича с вас, вземете мр3-плейър и слушайте музика.
  • Не се изкушавайте да направите още няколко обиколки над планираното, защото на другия ден може да се събудите с мускулна треска.
  • През първите 3-4 седмици не обръщайте внимание на килограмите. Не очаквайте да отслабнете веднага.