Всичко, което трябва да знаеш за диетите

Всеки човек има различен вкус за храните. Това се определя от много фактори като традиции, географско положение, финанси и др. За да бъде една диета рационална и пълноценна, трябва да бъдат спазвани някои основни принципи на хранене. Ако се питаш "Как да отслабна", златният отговор се крие в разнообразното дневно меню.

диети

Основните хранителни съставки на твоя хранителен режим трябва да включват протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, вода, минерални соли и микроелементи.

За пълноценно хранене трябва в дневното меню на човек да се включват 70 до 100 г протеини, 80 г мазнини и 400 г въглехидрати. Ако пазиш диети с цел отслабване помни, че съотношението трябва да е малко по-различно: 70-100 г протеини, 40-50 г мазнини и до 150 г на ден въглехидрати.

Витамините са особено необходими вещества, без които организма не може да съществува. За да си ги набавиш хапвай плодове и зеленчуци, риба, мляко и др.

Минералните вещества не са източник на енергия, но пък са важни за протичане на различни процеси в организма ти. Отново може да ги набавиш от плодовете и зеленчуците, млякото, месото и др.

Приема на вода (не само, когато отслабваш, а по принцип) трябва да бъде около 1-1.5 л на ден.

Различните храни набавят на организма ни различни хранителни съставки. Не трябва да ограничаваш менюто си само до определени продукти. Вместо това разнообразявай и подбирай различни храни за твоето дневно меню според сезона.

Кулинарната обработка също е важна. Предпочитай да готвиш на пара, варене, печене и избягвай пържене на храните. Само така ще запазиш ценните съставки на продуктите.

Спазвай часове на хранене. Според диетолозите най-подходящо е хранене 4-5 пъти на ден. Това правило е особено важно за тези, които ще намаляват своите килограми. Също така не забравяй да спортуваш и да се движиш повече.

Това са основните принципи на рационалната диета, с която можеш да постигнеш идеалното тегло, фигура и най-вече здраве. Единственото, което трябва да направиш сега е да се опиташ да ги приложиш към своя начин на живот и хранене.