Диета по време на празници

диета и коледа

Наближават празници, а това означава безкрайни купони, много подаръци и... преяждане. Като се съберем с цялото семейство или добри приятели край трапезата, хапването се превръща във върховно удоволствие.

За тези от нас, които са на диета обаче и по двадесетина пъти дневно се качват на кантара, празниците са направо мъчение. За да не е така, посрещни празничните трапези подготвена.

Настрой психиката и самоконтролът си, така че без усилие да не прекалиш с хапването. Проблемът възниква, когато лакомниците решат, че не могат да се въздържат от преяждане. А всъщност те преяждат насила! Всички ние, когато се храним се ръководим от инстинкта си.

Бебетата знаят кога и колко да ядат, без някой да им го казва. Така че, ако възрастните се научат да се доверяват на инстинкта си, ще са в хармония и с тялото си, и с храната. А това е сигурна гаранция, че няма да надебелееш!

Ето някои от правилата, които определят здравословните навици на хората, които не пазят диети, но нямат проблеми с храненето и са слаби.

- Обичай себе си. Погледни на себе си като на уникално творение, независимо от семейството, професията и приятелите. Добре е да знаеш цената си. Тялото е "домът" на душата ти. Ако държиш на себе си, ще се погрижиш и за тялото си.

- Винаги прави списък на покупките си, когато отиваш да пазаруваш. Традиционните ястия за празниците наистина носят радост на цялото семейство. Но не е нужно да приготвяш пет вида сладкиши, след като имаш един, който ти е любим.

- Не се вини, когато си похапваш "забранено" лакомство. Някои делят храната на "лоша" и "добра" и се идентифицират с нея. Не бива да се смяташ за лоша, ако си се изкушила от огромен шоколад с лешници и стафиди например. Просто... изборът ти не е добър.

- Въздържането от храна не бива да те стресира. Ако не се чувстваш комфортно, спри. Не е здравословно да се измъчваш. Потърси друг начин да се справиш с апетита си.

- Послушай тялото си. Преди да посегнеш към коктейлната маса, спри за малко. "Попитай" организма си, от каква храна се нуждае? Хапни първо малко ядки, салата или плод, за да утолиш глада си. После се наслади на вкусните хапки от готвеното - бавно, без да бързаш.

- Не се тъпчи с каквото и да е. Избери си любимо ястие, седни на спокойствие и изпитай удоволствие от всеки залък. И ако някой ти предложи вкусотия, когато си сита, намери сили в себе си, благодари и любезно откажи. След този отказ, връщане назад няма, а ти ще си спасена от преяждане. Изобщо, правило номер едно в борбата с излишните килограми гласи: "Използвай силата на разума си."

- Важно е да се чувстваш удовлетворена от вкусната храна, а не натъпкана.

- Преяждането убива удоволствието от празниците.

- Мъчи ли те глад, пий вода повече от обикновено. Течностите създават чувство за ситост. Избери свеж плод или салата вместо филия хляб с колбас. Силата е в живата храна.