Диета, лекарства и упражнения при запек

Повечето хора популярно наричат констипацията "лениви черва" и често заобикалят тази тема с неудобство и привидно безразличие. Най-често хроничният запек е свързван с неправилно и непълноценно хранене, стрес, недостатъчно движение или неправомерно и самоволно използване на лекарствени средства.

Въпросът как да си помогнем или как да предотвратим запекът обикновено се смята за личен и малко хора се съветват с лекар относно проблема. В повечето случаи се налага самостоятелно лечение на запек с билкови отвари, треви и всевъзможни домашно приготвени разхлабващи средства, без изобщо да се помисли за промяна в начина на хранене. Това е последното лечение, за което помисляме!

Диета при запек

Диетата при запек трябва да включва колкото се може по-богата на баластни вещества храна. Колкото по-голяма част от нея е сурова, толкова по-добре работят червата ни. Особено подходящи храни при запек са зърнените храни, киселото зеле, необработени топлинно плодове: сливи, кайсии, круши, ябълки.

Изпитото количество течности е от сериозно значение за правилните стомашно-чревни функции. Добре е на ден да се изпива средно около 2 литра вода, за предпочитане минерална, защото съдържанието на натриев хлорид в нея е минимално. Сок, хладка вода с мед и билков чай сутрин на гладно стимулират безпроблемното отделяне.

Напротив кафето, черният чай, млякото могат да го предизвикат или засилят. Същото е валидно и при прекаляване със сладкиши, бонбони, тестени изделия и шоколад. Затова избягвайте прекалената консумация на тези храни.

Намалете храните от животински произход: месо, колбаси и тежки мазнини. Яжте често, но по-малко, за да не натоварвате червата. Движете се колкото се може повече. Една от болестите на цивилизацията може да бъде облекчена от ходене пеша, бягане, плуване или каране на ролери, велосипед или велоергометър.

Не на последно място за редовния стомах са фактори от емоционален, психически, а понякога и чисто личен характер. Всички знаят, че смяната на заобикалящата ни среда може да повлияе на стомашната ни дейност. Още повече, че заетият човек цял ден си намира поне 100 оправдания да отложи физиологичните си нужди за по-спокойно и усамотено време на денонощието.

Лекарства против запек

Важно условие за успеха на всяка диета е редовното изпразване на червата. Запекът е голям враг на отслабването, а нерядко се появява именно тогава. Съществуват различни слабителни средства, с употребата на които трябва да внимавате.

Общото медицинско название на всички лекарства с разхлабващо действие е лаксативи. Те действат директно на чревната стена, увеличават водното съдържание на шлаката, облекчават "транспортирането" й, но могат да имат и нежелани странични ефекти.

Внимавайте с прекомерното им използване и винаги си спомняйте лекарския съвет, че при постоянното приемане на разхлабителни лекарства, човек губи естествения си физиологичен рефлекс. Следователно редовната употреба на тези таблетки довежда до "пристрастяване" на организма към тях.

Ето какво се случва:

упражнение при запек

1. Запек;
2. Приемане на лаксативи;
3. Загуба на вода и соли в дебелото черво:
3.1 Нарушена бъбречна функция;
3.2 Загуба на калий. Влошаване на мускулната инервация;
4. Недостиг на натрий;
5. Загуба на вода и соли в тялото (понижаване на кръвното налягане);
6. Нарушено свиване на тънките черва;
7. Засилване на запека;

Упражнения при запек

Вместо лекарства при запек първо променете своята диета и правете следните две упражнения сутрин на гладно, преди да отидете до тоалетната.

Упражнение 1

Легнете по гръб на пода и извършвайте въртеливи движения с краката си един след друг, сякаш карате въображаемо колело, за около 1-2 минути. (вижте фигурата)

Упражнение 2

Застанете на колена и повдигайте краката към гърдите си, без да отмествате ръцете от опорен стоеж. Когато коляното докосне гърдите, със силен замах обтегнете крака назад. Повторете по 10 пъти за всеки крак.