Как да успокоим кашлица и болки в гърлото

Имаш досадна кашлица. Усещаш дразнене в гърлото. Гласът ти е груб и въобще си го загубила. Все пак не бързай да лекуваш простудно заболяване. Освен вируса съществуват и други виновници за дразненето в гърлото ти. Прахът, сухият въздух или цигареният дим могат да предизвикат възпаление и болка в гърлото.

Кашлица

В повечето случаи възпалението отшумява за няколко дни дори без лечение. Това обаче съвсем не означава, че трябва да страдаш. Някои конкретни действия ще засилят защитните ти сили:

Рецепти за успокояване на кашлица

Всъщност кашлицата има положителен ефект. Тя цели да освободи дихателните пътища от отделения секрет и попаднали в тях чужди частици. Разбира се, това едва ли ще те успокои посред нощ, когато се будиш от неспирен пристъп на кашлица. Но можеш да опиташ следните средства:

В продължение на 3 дни пий по 3 пъти дневно чай от мащерка. Мащерката отпуска бронхиалните мускули и притежава анти бактериално и отхрачващо действие. Залей с 250 мл кипяща вода 2 чаени лъжички пресни листа от мащерка или 1/2 чаена лъжичка изсушена мащерка. Запари ги 10 мин, след това прецеди запарката. Остави чая да изстине, преди да го пиеш. Ако в продължение на 3 дни гърлото ти не се подобрява, консултирай се с лекар.

Пий няколко пъти през деня по чаша прясно изцеден сок от моркови, като прибавяш по няколко капки растително олио. Сокът от моркови е богат на витамин А, който засилва защитните сили на дихателната система и помага да се облекчи кашлицата. Растителното олио смазва и успокоява раздразнената лигавица на гърлото.

При суха, дразнеща кашлица взимай по 5000 IU (международни единици) витамин А в продължение на една седмица. По този начин се повишава способността на лигавицата да обезврежда дразнителите, предизвикващи кашлицата.

Издълбай 1 черна ряпа като купичка и в нея сложи няколко лъжички пчелен мед. След като престои една нощ се отделя сок, който се пие по-малко и успокоява кашлицата.

Ако кашлицата ти се дължи на носен секрет, който се стича в гърлото, спи на висока възглавница. Когато главата ти е ниско, секретът от носа се стича назад към гърлото и белите дробове. Това предизвиква кашличен рефлекс.

Следете постовете ни и в страницата на Dieti.net във Facebook. Там споделяме новите статии и още много мисли за мотивация, снимки, видео упражнения, които да ви помагат и вдъхновяват по пътя към стройната и здрава фигура!