Изгори мазнините със зумба

Зумба (Zumba) е фитнес програма вдъхновена от латиноамериканските танци. Хореографията ѝ е на основата на латино ритмите салса, меренге, кумбия и много други. Стъпките в зумба са лесни за изпълнение, ето защо няма причина да се притесняваш от грешни движения.

Зумба

Зумба е аеробна тренировка, с която ще гориш бързо калории и ще стегнеш всяка част от тялото си. С нея ще подобриш здравето на сърцето. През по-голямата част от тренировката натоварваш цялата средна част на тялото.

Зумба също така е социално преживяване и чудесен начин да си създадеш нови приятелства с хора, които споделят твоите интереси. За тренировката са ти нужни единствено удобни обувки, кърпа и бутилка с вода.

"Не" на стреса и лошото настроение

Всички упражнения са ефективни за справяне със стреса и негативните емоции. Това важи и за зумба танците. Те помагат за отделянето на специални хормони в тялото наречени ендорфини или хормони на щастието.

Подобри концентрацията си

При зумба се налага да се фокусираш върху стъпките на инструктора и следването на определен ритъм. Това е чудесна тренировка и за ума – ще проясни мисълта ти и ще повиши умението да се концентрираш.

Колко калории се горят със зумба?

Зумба тренировките варират по своята интензивност. Количеството калории, които ще изгориш зависят от фактори като теглото ти, продължителността и интензивността на упражненията.

За 40 минути зумба (със сърдечна честота средно 154 удара в минута) се изгарят около 380 калории (9.5 калории за минута).

Ако целта ти е да изгориш мазнини, трябва да обръщаш внимание и на хранителните си навици. Зумба е приятен начин да гориш калории и ще ти помогне да отслабнеш, но само ако пазиш диета.

Може ли да тренираш зумба по време на менструация?

Няма проблем да тренираш зумба по време на месечния цикъл. Нещо повече движението може да ти помогне да се почустваш по-добре и да облекчи болката (дискомфорта) в стомаха.

Когато тренираш зумба по време на менструация, имай предвид следното:

  • Важно е да си добре хидратирана. Пий достатъчно вода преди и след зумба.
  • Облечи удобни спортни дрехи, които не са прилепнали по тялото и позволяват на кожата да диша.
  • Поддържай по-бавно темпо.
  • Вслушвай се в тялото си, ако не се чувстваш добре – пропусни/прекъсни тренировката.

Зумба (Видео)

Със зумба не само ще гориш излишните мазнини с усмивка, но редовните тренировки ще ти помогнат да се справиш по-лесно с ежедневния стрес и да подобриш концентрацията си.