Горски плодове: Ягоди, Дренки и Лешник

Още от древни времена горските плодове се използват за храна, лечение и багрила. Независимо от развитието на овощарството интересът към тях не намалява и се дължи главно на високите хранителни и вкусови качества, които притежават. Освен това те не са подложени на влиянието на изкуствени торове, пестициди и други химически вещества.

Диворастящите дървета и храсти, които дават чудесни и вкусни плодове, отдавна са използвани във всекидневната храна на хората. Брането им носи много приятни, радостни и полезни емоции, защото е една от най-здравите връзки при общуване с природата.

Освен емоциите, освен цветовете и аромата най-голямото богатство на диворастящите плодове са витамините, минералите, микроелементите, органичните киселини и други активно действащи лечебни съставки. Да не споменаваме за основните хранителни съставки - протеини, мазнини и въглехидрати.

Горска ягода

Горската ягода е много богата на органични киселини, поради което бързо премахва умствената и физическа умора и действа освежаващо. Богата е също на салицилова киселина. На нея вероятно се дължи доброто противоревматично действие на горските ягоди и техния сок.

Горски ягоди

Характерната жълто-розова окраска на плодовете се определя от наличието на специфично вещество, което е близко до флавоновите багрила. Тези съединения са известни със своите противосклеротични качества, тъй като представляват отделни вещества от групата на витамините Р.

Прелестният и неповторим аромат на горските ягоди се дължи на тяхното етерично масло, което притежава определени противобактерийни качества. Горските ягоди са добра храна лекарство за болни с хронични чернодробни заболявания, с хроничен гастрит и язва. Те имат лечебен ефект при болести на червата и бъбреците.

Дренките

Дренките са богати на дъбилни вещества. Притежават бактерицидно, обезболяващо, общо укрепващо и тонизиращо действие и се използват главно при лечение на стомашно-чревни проблеми и и преди всичко при разтройство, както и при нарушена обмяна на веществата, подагра, анемия, кожни заболявания и др.

Дренки

При чревни разстройства, тяхната ефективност е доказана не само от народната медицина, но и от много научни изследвания. Ето защо събирането на дренки от природата е необходимо и има лечебен характер. Освен това дренките имат свойството да понижават високата температура.

Соковете и сиропите от дренки действат добре против треска. Може да се приготви чай от дренки по следния начин: 5-10 гр изсушени плодове се накисват в студена вода и след това се сваряват. Тази отвара се използва при диария. Дневно се приемат 1-3 чаши.

Горският лешник

Горският лешник се използва като храна от човека още от дълбока древност. Лешниците са много добра белтъчна храна и могат да се използват самостоятелно или заедно с други ядки при изтощение и анемия.

Лешник

Те са силна храна за хора, които са на пълен вегетариански режим или се лекуват със суровоядни хранителни режими. Лешниците съдържат значително количество желязо (до 4.6 мг в 100 гр) затова ако имате анемия ги яжте. Съдържат също манган, магнезий, цинк и много други микроелементи.

В тях са открити и малки количества йод. Използват се като лечебно средство от народната медицина при камъни на пикочните пътища, при болки в ставите и ставен ревматизъм под формата на паста от лешници, приготвена с чист пчелен мед.

Същата паста се използва при болни от анемия, както и от деца, поради богатството си на белтъчини, захари и биологични стимулатори от меда и високо съдържание на желязо.