На борба с излишните килограми

Главната причина за затлъстяването сред хората е прехранването и намалената двигателна активност. Днес човек пътува с лека кола, трамвай, автобус, изкачва високите етажи в жилищата с асансьор, а планините с лифт и т.н. Машината замества изцяло мускулната дейност на човека и той намаля своя енергоразход, а увеличава енергоприхода чрез употреба на все по-калорични храни.

Сваляне на излишните килограми

Диети - основно средство за намаляване на наднорменото тегло

Основен принцип на диетата при затлъстели хора е намаляването на калориите с храната. Организмът трябва да се остави да задоволява голяма част от своите енергийни потребности от натрупаните в тялото мазнини.

Калориите, които се приемат с храната, не трябва да надвишават 1000-1500. Това означава, че на ден, трябва да се приемат около 100-110 г белтъчини, 150-180 въглехидрати и около 50 г мазнини.

Една такава диета за намаляване на теглото може да се постигне при спазване на следните условия:

- Ежедневно в менюто да се включват зеленчуци и плодове. С тях се придобива чувство за ситост. Добре ще бъде обедът да започва с консумация на салата и след това да се премине към второто ядене, без супи и десерти.

- Количеството на белтъчините, които се внасят с храната да не надвишават определената норма. Това се постига с приемането на не тлъсти меса (говеждо, телешко, пилешко), риби, прясно и кисело мляко, обезсолено сирене, диетична извара и др. Месото да се приготвя варено или печено и да се поднася без сосове и бульони, които засилват апетита. С тези храни организмът ни не се лишава от така необходимите му белтъчини, които са градивен материал за всички клетки и тъкани.

- Да се избягват всички тестени и сладки храни, в това число и захарта. Необходимо е да се запомни, че 11-20 г типов или ръжен хляб на ден са напълно достатъчни.

- Ястията трябва да се приготвят така, че да не се чувства мазнината. А това значи, че към хранителните продукти не бива да се добавя повече от 20-30 г мазнина (за препоръчване е растителна).

- Друго условие, което не трябва да се забравя, е честото хранене на малки порции (5-6 пъти дневно). Доказано е, че при такова хранене не се пълнее, не се прегладнява и организмът привиква към малките количества храна.

Движението - необходимо условие за намаляване на телесното тегло

Само диетата не е достатъчна за отслабване. Необходима е и усилена двигателна активност (упражнения, ходене повече пеша, каране на велосипед, екскурзии, бягане, фитнес, физическа работа), при която се увеличава разхода на енергия. Натоварването обаче трябва да бъде постепенно и дозирано според възможностите, като се избягва преумората.

Могат да се прилагат още водни процедури, масаж, морски бани и др. Свалянето на излишните килограми изисква самодисциплина, воля и търпение, както и точно изпълнение на съветите на лекаря. Задължително условие е редовното контролиране на теглото.

С последователна настойчивост и вяра в успеха на отслабването, при строго спазване на режима на хранене и живот, всеки човек може да се освободи от излишните килограми. А това е условие за красиво и хармонично тяло, бодър дух и настроение и здрав организъм.