200 неизползвани калории всеки ден

От колко храна се нуждаем дневно и каква? Да се даде отговор на този въпрос не е лесно. Енергията, която приемаме всеки ден, трябва да е равна на тази, която изразходваме. Изчисляването на енергията на храната става в калории. 1 кило калория е количеството топлина, необходимо да загрее 1 литър вода с 1 градус. Енергията може да се изрази и с мерната единица джаули като 1 ккал = 4186 джаула.

Калории в храната

Не е необходимо винаги да държим таблицата с калории и да изчисляваме настървено колко калории сме приели с храната. Вместо това е по-полезно за здравето за познаваме основните истини и правила на храненето. Енергията носят въглехидратите, запаси образуват мазнините, а протеините изграждат клетките и тъканите в организма.

В 1 гр протеин или 1 гр въглехидрати има 4 ккал, а 1 гр мазнини ни носи 9 ккал.

Колкото повече енергия изразходваме с тренировки, толкова повече храна трябва да приемем, и обратно при ограничено движение и работа в офис количеството на консумираната храна трябва да се намали, заради намаления разход на енергия.

Ако четете тази статия вероятно се вълнувате от борбата с излишните килограми. Но не започвайте да изхвърляте храни от менюто си веднага. Както и не трябва да пробвате всички нашумели диети, да гладувате, да отричате прастария хляб и да се втурвате само към зеленчуците и плодовете.

Един мъдър философ е казал: “Умереността е най-добрият приятел на природата и човека”. Вместо да се настройваме отрицателно към определени храни може би е по-добре да похапваме от всичко, но по малко.

Защото не всички храни се усвояват еднакво и напълно от различните хора. Най-добре се усвояват рибата, месото, млечните произведения и млякото. От мазнините кравето масло е на първо място по усвоимост. А за да преработим и приемем хранителните вещества, не можем без зеленчуци и плодове, които ни носят витамини. Също така един и същи продукт, приготвен по различен начин се усвоява различно.

Намалявайте излишните килограми преди всичко с движение и подходящ спорт, приемайте само необходимото ви количество храна дневно, избягвайте преяждането. А преди да погледнете в таблицата с калории не забравяйте, че дори само 200 излишни калории на ден водят до наддаване с 10 кг за 1 година.