Диета за кърмачки

Диета за кърмачкиЕдин от факторите влияещи върху количеството на кърмата, е храненето на майката, тъй като нейните нужди от разнообразна храна са сравнително по-високи от тези преди бременността.

Препоръчва се дневният калориен прием да се повиши с около 500 кал, а този на протеините с 17-20 гр. Необходимо е да се увеличи и дневният внос на витамини (А, С, витамини от група В), на минералните соли (калциеви и фосфорни) и на микроелементи (йод, желязо, цинк, магнезий).

За покриване на повишените хранителни потребности се препоръчва всеки ден в менюто да се включват храни от четирите основни групи - мляко и млечни продукти, месо, яйца, риба, хляб и тестени изделия, плодове и зеленчуци.

Към обичайната храна, която майката приема, да се добавят 1-2 чаши мляко, 1 яйце (или 50 гр месо), филия хляб и 250-300 гр плодове и зеленчуци, част от които да бъдат сурови. Дневното количество храна трябва да бъде разпределено на 4-5 приема.

Млякото и млечните продукти със своето разнообразие дават възможност за доставяне на пълноценни белтъчини, млечни мазнини, мастно разтворими витамини. Тези продукти увеличават и запасите от калций и фосфор.

Консумацията на месо, риба, яйца и други месни продукти задоволяват повишените потребности на кърмещата жена от пълноценни белтъчини, от мазнини и минерални соли.

Хлябът и тестените изделия са основните източници на белтъчини, въглехидрати и витамини (особено от групата В). Значението на плодовете и зеленчуците се определя предимно от високото им витаминно и минерално съдържание. Те са ценни източници на микроелементи, фитонциди. Чрез тях се набавят фибри.

Правилното хранене на майката определя до голяма степен нормалната по количество кърма и нейната продължителност. Непълноценното и недостатъчно хранене се отразява неблагоприятно. Абсолютно погрешно е прилагането на различни диети за отслабване през този период.

Разпространена практика е да се препоръчва на кърмачката, за да поддържа или увеличи кърмата, да пие повече течности. Подобна зависимост между количеството течност и отделената кърма със сигурност не е установена. Бозата, прясното мляко, орехите, бадемите, овесените ядки, пресният лук, отварата от копър или кимион, пчелното млечице и др. могат само до известна степен да стимулират млечната секреция.

Върху обема на млечната секреция влияе емоционалното състояние на майката. Ето защо на кърмещата жена трябва да се осигури спокойна домашна обстановка, достатъчно сън, разходка и престой на открито. Всички отрицателни емоции, преумората, напрежението, страхът могат да доведат до намаляване на кърмата.

Ако кърмачката се разболее, трябва да се спазват строго указанията на лекаря. Редица лекарства попадат в кърмата. Ако тяхното използване е неизбежно, кърменето трябва временно да се прекъсне. Кърмачката не трябва да пие, да пуши, тя трябва максимално да намали употребата на кафе. През периода на кърмене не трябва да се употребяват и противозачатъчни средства, които също намаляват кърмата.

Най-важно е положителното отношение на майката към кърменето и нейното желание естествено да храни своето бебе.