Добри диети и лоши диети

Едни хора са пълни, а други - слаби. Едни наддават на тегло, други слабеят. А има и такива, теглото на които би могло да служи едва ли не за... еталон. Защо е така, вече знаем - начинът на хранене, физическото натоварване, болестите и т.н. Но като че ли не всичко е толкова ясно.

диети

Трябва да признаем, че почти няма друга сфера от живота на човека, за която да има толкова мнения, препоръки, съвети, наставления и рецепти. Може би единствено в диетологията се наблюдава такова разнообразие - много от мненията и препоръките често взаимно се изключват; бързо се появяват нови данни, предлагат се все нови и нови и все по-сигурни диети.

А че наднорменото тегло е сериозен проблем, говорят категорично два факта: първо, че пълнотата е опасна за здравето и, второ, въпреки всевъзможните диети и начини за отслабване населението на света продължава да пълнее.

И все пак има един хранителен режим, една диета, която ще ни помогне, стига да е разумна и съобразена с изискванията на правилното хранене. Защото крайностите точно в този случай нямат положителен резултат. Или шегата "Не издигай в култ яденето, а ако искаш да отслабнеш, не прекалявай с диетите" има много смисъл.

Най-често хората се интересуват от диети и хранителни режими за отслабване. Излишните килограми са признак за болестно състояние и са основа за възникване на редица заболявания. Така че, лекувайки затлъстяването, не само се придобива красива фигура, но и се удължава животът.

Всяка диета, която се предписва, трябва да бъде съобразена с възрастта, професията, с индивидуалните особености на организма като цяло, да не се нарушат рязко хранителните навици и т.н. Много добре ще е, ако диетата се приеме с удоволствие и човекът не мисли постоянно за храна.

Всяка добра диета трябва да е динамична. Малко хора имат възможност да приготвят точно определени менюта в точно определени часове и дни. Не са много полезни и прекалено строгите диети. Повечето от нас биха се съгласили да спазват даден режим, ако имат възможност и за отклонение.

Диетичните менюта не трябва да се различават рязко от храната на останалите членове на семейството. Трябва да се определят различни варианти, а именно каква храна да се приема и с какво друго може да се замени. От голямо значение е и психологическото въздействие на диетата. Тя не трябва да натоварва, а да поддържа доброто самочувствие. Не бива да се забравя, че и диетичната храна може да доставя удоволствие.

Когато се говори за диети за отслабване, трябва да се знае, че те могат да имат ефект само ако са в съчетание с активен двигателен режим. И най-доброто диетично меню няма да помогне, ако успоредно с него не се спортува. Фитнесът, гимнастиката в къщи, туризмът, колоезденето, плуването, разходките в парка, физическият труд през почивните дни са чудесни средства, които допълват ефекта на диетата.

И все пак съществуват диети и "диети". Диетичното хранене при затлъстяване е продължително, почти за цял живот. Еднообразни диети от сорта "Яжте само..." не могат да се прилагат продължително, защото нарушават равновесието на организма. Ето защо желанието да се отслабне само със салати, сокове, чай, плодове и т.н. е вредно.

Хранителните режими са изключително ценна част от поддържането на добро здраве и фигура. Затова спазвайте само утвърдени и изпитани диети, прилагайте ги целесъобразни и се съветвайте със специалисти.