Динята и пъпешът - защитници на сърцето

Дините и пъпешите са чудесни освежаващи и сладки плодове. Те са от семейство Тиквови и са не само вкусни, но съдържат и важни биоактивни вещества и витамини. Особено много от тях се срещат в медените пъпеши и в пъпеша сорт "канталуп", а в динята е по-силен "разреждащият ефект".

Диня

Дините и пъпешите са полезни за сърцето поради няколко причини:

  • Високото съдържание на антиоксиданти (бетакаротин и витамин С) спомага за избягването на вредите от окисляването и на холестериновите отлагания по стените на коронарните съдове.
  • Големият процент калий допринася за понижаване на кръвното налягане и е важен за добре функциониращото провеждане на дразненията и възбудимостта на сърцето.
  • Антитромбозното вещество аденозин пък пречи на съсирването на кръвта и разширява коронарните съдове, като по този начин предпазва от тромбози и сърдечен инфаркт.
  • Баластните вещества и ситостеринът - фитостерин, съдържащ се във всички тиквени растения, подпомагат нормализирането на нивото на холестерина в кръвта.

Дините и пъпешите - профилактика срещу рака

Дините и пъпешите съдържат силни противоракови биоактивни вещества: каротиноидите бетакаротин и ликопен (в динята). Специалистите от Националния институт за рака на САЩ, препоръчват да се ядат редовно дини и пъпеши, за да имаме достатъчно "ловци" на радикали в кръвта си и да се предпазваме от рак.

Относително високото съдържание на витамин С допринася за засилване на имунната система и подкрепя "почистващата" дейност на организма. Поради това динята и пъпешът са подходяща храна при инфекции: освежаващи, с малко калории и много витамин С.

Количество калории в различните сортове пъпеши и диня (за 100 г):

  • Пъпеш "Канталуп" - 19,0
  • Пъпеш "Галия" - 24,0
  • Пъпеш "Медена роса" - 28,0
  • Диня - 31,0

Съвет за здраве

Семките на пъпеша и динята съдържат фитостерин. Не ги изхвърляйте - можете да ги ядете като тиквени семки. Те спомагат за понижаване на холестерина.

Обработка и съхранение

Зрелите дини и пъпеши имат твърдо, но не и жилаво месо й свеж плодов аромат в основата на цъфтежа. Както се казва: "трябва да ги дъвчеш с носа си"! Не бива да са много меки, това означава, че отвътре са престояли и кашести. Издържат няколко дни в хладилник.

Пъпеш

Рецепта за салата от пъпеш със сирене:

Продукти:
1 пресен пъпеш - около 740 г
250 г зелено и синьо грозде
20 г нарязани орехови ядки
100 г сирене.

За марината:
1/8 сладка сметана
сокът от 1 портокал
1 ч.л. ситно нарязан карамелизиран джинджифил
1 ч.л. зелен пипер (вид черен пипер) - едро смлян
сол

За гарниране:
листа от маточина

Начин на приготвяне:
Изрежете месото на пъпеша и го нарежете на малки парченца - с дебелина около половин сантиметър. Добавете гроздето и ореховите ядки и размесете. Нарежете сиренето на ленти и го оставете настрани. Разбийте добре сметаната, добавете внимателно портокаловия сок и подправките и разбъркайте. Полейте с тази марината салатата. Накрая добавете сиренето, тъй като иначе миризмата му ще погълне нежната марината.