За какво са полезни дюлите?

Дюлите отдавна са познати на човека. Те са плод с много разнообразен състав: съдържат значително количество въглехидрати - главно целулоза, фруктоза и пектин. Пектиновите вещества са в кората на плода. Те именно са фактор за профилактиката на атеросклерозата, на някои хронични отравяния с тежки метали и др. Не случайно наричат пектините метла или естествена четка, която "изчиства" червата.

Желе от дюли

Във взаимодействие с тях холестеролът, приет с храната, по-лесно се изхвърля навън и количеството му в кръвта се снижава. В червата пектините се свързват и с тежките метали, като улесняват тяхното неутрализиране и изхвърляне.

Дюлята е богата на активно действащи съставки - витамини, минерални соли (калций, желязо, мед), дъбилни вещества, етерични масла, органични киселини и други. Стипчивият вкус на дюлята се определя именно от дъбилните вещества. На това се дължи и запичащият ѝ ефект.

Плодът съдържа и белтъчно вещество, което ускорява съсирваемостта на кръвта. Поради значителното съдържание на слизести вещества дюлята е храна-лекарство при някои заболявания като бронхит, например.

Използва се в диетичното хранене при чревни заболявания, съпроводени с диария, при кръвоизливи и при язвен колит. Препоръчва се печена или на пюре, като отвара за предпочитане без захар. При настинка може да се пие чай от дюли, който приготвяйте най-вече от семенните кутийки и семената.

Калории и хранителен състав в 100 гр

Калории: 57
Въглехидрати: 13.8 гр
Протеини: 0.4 гр
Мазнини: 0.1 гр
Фибри: 1.9 гр

Витамини и минерали в 100 гр

Витамин А: 40 IU
Витамин С: 15 мг
Витамин Е: 0.12 мг
Калций: 11 мг
Желязо: 0.7 мг
Магнезий: 8 мг
Фосфор: 11 мг

Какво може да се приготви от дюлевия плод?

Отвара от дюли

2-3 средно големи дюли се нарязват на парченца и се оставят да врат в 1 литър вода 30 минути. След това течността се прецежда и пие през целия ден вместо вода. Може да се приготви отвара от дюлеви семки - тя представлява слизеста течност и влияе чудесно на чревната лигавица и възпалителните процеси на белия дроб. Приготвя се по следния начин: една щипка дюлеви семки се слагат в една чаша вряла вода и се оставят да киснат няколко часа.

Печени дюли

Подбират се няколко еднакви дюли, измиват се добре и се срязват наполовина. Добре почистени от семенните кутийки се нареждат в тавичка, в която предварително се сипва малко вода. В издълбаната част на плода се поставя захар по вкус. Дюлите се пекат на умерена фурна до омекване. За една порция обикновено се използват 250 гр плод.

Желе от дюли

Дюлите се нарязват със семената и се покриват с вода. Слагат се да се варят 30 минути, докато плодът омекне. След това се прецеждат и на литър сок слагаме 800 гр захар. Вари се отново до постигане на гъстота и се отпенва. Сипва се топло в сухи буркани. Оставя се да изстине и тогава се затварят бурканите. Не се стерилизира.

Сок от дюли

Една голяма дюля се нарязва на парченца. След като е почистена от семенните кутийки се прекарва през сокоизстисквачката. Полученият сок е гъст - съдържа значително количество пектин. Сокът може да се разрежда с вода, като съотношението е 1:1. Пие се 2-3 пъти дневно по 100 мл.